Casco, motorul fraudei in asigurarile auto

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 00:45
2943 citiri
Casco, motorul fraudei in asigurarile auto

Frauda si incercarile de frauda in asigurari au luat amploare in Romania pe fondul crizei, motiv pentru care asiguratorii au alocat resurse importante umane si financiare pentru a tine fenomenul sub control, potrivit unui comunicat al UNSAR.

"In perioada 2008-2009, asigurarile Casco, in special cele aferente contractelor de leasing, au fost motorul de crestere a fraudei in asigurari auto.

Incidenta simularilor de accidente auto si a ciocnirilor intentionate a crescut semnificativ, 'stimulata' de mediul economic ostil", se arata intr-un comunicat transmis duminica de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

Doar in primele trei luni din acest an, unul dintre asiguratorii importanti pe piata auto a refuzat la plata 43 de dosare de dauna (unul pe Carte Verde, 12 pe Casco si 30 pe RCA), dovedite ca frauda.

Valoarea totala a daunelor solicitate depasea 400.000 lei, se mai arata in comunicat. Potrivit UNSAR, o alta companie cu un volum semnificativ pe segmentul auto, a respins, in aceeasi perioada, dosare de dauna in valoare totala de 500.000 lei.

Daunele au fost respinse in urma unor expertize privind avarierea intentionata a unor masini asigurate la sume mai mari decat cele practicate in prezent pe piata second hand. Pentru o parte din aceste dosare de daune respinse, compania detine acte de la Politie, care a constatat ca autovehiculele 'vinovate' nu au fost implicate in accident, se mai arata in comunicat.

In anul 2009, o companie care detine o pondere importanta in piata de asigurari a identificat si prevenit de la plata despagubiri necuvenite, ca urmare a savarsirii unor fraude sau acte de neglijenta, in valoare de peste 8,5 milioane lei.

Amploarea fraudelor in asigurari si pierderile suferite de companii prin cererei frauduloase de despagubiri este greu de cuantificat, spun asiguratorii. Este aproape imposibil de realizat o statistica exacta a fraudelor, deoarece acestea nu sunt suficient cunoscute, identificate si descoperite.

De regula, fraudele in asigurari sunt incluse si se regasesc in valoarea despagubirilor platite de societate pentru riscurile asigurate produse.

Acestea sunt acoperite, de cele mai multe ori, de aparenta realitate si legalitate a constatarii daunelor si plata despagubirilor. Frauda creste costurile daunelor, iar acest lucru produce efecte in lant conducand la majorarea preturilor produselor de asigurare si la scaderea competitivitatii asiguratorilor.

In final, cel care are de suferit este asiguratul, pentru ca este obligat sa plateasca prime de asigurari mai mari pentru compensarea pierderilor.

UNSAR s-a constituit in anul 1994, iar in prezent are 26 de membri, care genereaza 95% din subscrierile totale ale industriei locale de profil.

UNSAR s-a constituit ca organizatie profesionala, in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#casco, #asigurari, #auto, #unsar , #Piata auto