Ford isi inchide fabricile din Australia

Joi, 23 Mai 2013, ora 09:44
1469 citiri
Ford isi inchide fabricile din Australia

Producatorul auto american Ford Motor a anuntat joi inchiderea celor doua fabrici din Australia in octombrie 2016, din cauza aprecierii dolarului australian, a scaderii vanzarilor si a costurilor de productie ridicate.

Ford a inceput sa produca masini in Australia inca din 1925 si este al treilea mare producator auto din aceasta tara. Anul trecut, Ford a produs in Australia 37.000 de vehicule si are aici peste 3.000 de angajati, transmit AP si Reuters.

Compania americana va inchide fabrica de motoare din Geelong si cea de asamblare a vehiculelor din Broadmeadows, ambele situate in statul Victoria, si va concedia 1.200 de oameni, a anuntat seful Ford Australia, Bob Graziano. Ford este afectata de aprecierea dolarului australian, a scaderii vanzarilor si a costurilor de productie ridicate in Australia.

"Costurile noastre sunt duble fata de Europa si de aproape patru ori mai mari decat in Asia. Producerea de masini in Australia nu mai este viabila pentru Ford", a declarat Graziano.

Ford a inregistrat in Australia pierderi dupa taxe de 141 milioane de dolari australieni (136 milioane de dolari SUA) in anul financiar 2012, dupa pierderi de 290 milioane de dolari australieni in 2011. Aproximativ 1.500 de angajati, inclusiv dealeri si persoane care lucreaza pentru dezvoltarea productiei, vor continua sa lucreze pentru Ford dupa inchiderea fabricilor, in octombrie 2016.

Dupa anuntul Ford, premierul australian Julia Gillard a declarat ca prioritatea Guvernului o reprezinta sprijinirea muncitorilor afectati de inchiderea fabricilor.

Banca Centrala a Australiei estimeaza ca economia va inregistra anul acesta un avans de 2,5%, urmand ca anul viitor cresterea sa se accelereze. Rata somajului va urca usor, la 5,75%.

In industria auto din Australia lucreaza aproximativ 60.000 de persoane.

In Romania, Ford Motor a inceput anul trecut productia de serie a noului model de automobile Ford B-Max la fabrica din Craiova. Noua fabrica de productie a vehiculelor de la Craiova este rezultatul unei investitii de peste 500 de milioane de euro (aproape 650 milioane de dolari) efectuate de Ford.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#inchidere fabrici Ford Australia, #oprire productie Ford Australia, #iesire Ford piata Australia, #piata mondiala auto , #Piata auto