Ford se retrage din Rusia

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 15:01
4979 citiri
Ford se retrage din Rusia
Foto: CC0 Creative Commons

Ford Motor se retrage de pe piata auto rusa si inchide cele doua mari uzine din tara (Vsevolozhsk, de langa Sankt Petersburg si Naberezhnye Chelny din Tatarstan), din cauza performantelor sub asteptari din ultimii ani, informeaza publicatiile Financial Times si The Moscow Times.

Producatorul auto american a informat miercuri ca va inchide pana la sfarsitul lunii iunie toate unitatile din Rusia in care produce automobile, din cauza rezultatelor sub asteptari ale subsidiarei sale ruse, Ford Sollers. In 2011 a fost infiintata societatea mixta Ford Sollers care producea sapte modele la trei fabrici. Astfel Ford Focus si Mondeo erau produse la Vsevolozhsk, Explorer, Kuga si unele modele Transit la Elabuga (in Tatarstan) iar Fiesta si EcoSport in Naberezhnye Chelny, tot in Tatarstan.

La Elabuga va fi inchisa unitatea care produce motoare si va ramane deschisa uzina unde se fabrica vehiculele comerciale Ford Transit.

Fabricile din Rusia ale Ford au o capacitate totala de productie de 360.000 de vehicule pe an.

Ford intentioneaza sa continue fabricarea si vanzarea vehiculelor comerciale in Rusia, care era odata a doua mare piata auto din Europa si un magnet pentru investitiile producatorilor auto din intreaga lume.

Totusi, in ultimii ani companiile auto s-au confruntat cu scaderea profiturilor, din cauza incetinirii economiei, a fluctuatiilor rublei si a problemelor geopolitice.

Toate acestea au dus la scaderea cererii, iar anul trecut fabricile din Rusia au produs 1,56 milioane de masini, fata de 1,97 milioane in 2012.

"Decizia reprezinta un pas important spre obiectivul Ford de a-si imbunatati profitabilitatea si a avea o afacere mai competitiva pentru actionarii nostri. Noua structura Ford Sollers sprijina modificarea strategiei Ford pe plan global, de extindere pe segmentul vehiculelor comerciale si pe acele piete care ofera profituri mai bune la capitalul investit", a afirmat Steven Armstrong, seful subsidiarei Ford din Europa.

Restructurarea va implica "costuri exceptionale inainte de taxe de aproximativ 450-550 de milioane de dolari". Acestea fac parte din costurile de 11 miliarde de dolari anuntate anterior pentru restructurarea operatiunilor din regiunile neprofitabile, a anuntat producatorul auto american.

In urma cu trei ani, Ford s-a retras din Japonia si Indonezia, pentru a-si reduce pierderile.

Iesirea Ford de pe piata rusa vine la patru ani dupa ce rivala americana General Motors s-a retras din Rusia.

Recent, Ford a anuntat ca va elimina "mai multe mii" de locuri de munca, va iesi de pe pietele neprofitabile si va inceta sa mai produca vehicule care ii provoaca pierderi, precum C-Max, totul in conformitate cu un plan de relansare al carui obiectiv este atingerea unei marje operationale de 6% in Europa.

In prezent, al doilea mare producator auto american este presat sa isi restructureze operatiunile din Europa, dupa ce rivalul sau General Motors a reusit sa isi majoreze profiturile dupa vanzarea marcilor sale europene Opel si Vauxhall catre grupul francez PSA.

Ford a precizat ca va incerca sa iasa de pe segmentul multivan, va inceta sa mai produca transmisii automate la Bordeaux (Franta), isi va revizui operatiunile din Rusia si va uni cartierele generale ale Ford UK si Ford Credit la Dunton, Essex, Marea Britanie.

Ford Motor are aproximativ 197.000 de angajati si 67 de fabrici in intreaga lume. Al doilea mare producator auto din SUA, Ford este prezent si pe piata din Romania.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#Ford retragere Rusia, #Ford Rusia , #Piata auto