Lovitura pe piata auto: Olanda vrea sa interzica vanzarea masinilor diesel si pe benzina

Miercuri, 17 August 2016, ora 17:29
15649 citiri
Lovitura pe piata auto: Olanda vrea sa interzica vanzarea masinilor diesel si pe benzina
Foto: Wikimedia

Masinile cu motoare cu ardere interna ar putea sa dispara in urmatorii 10 ani din showroom-urile auto din Olanda, daca un proiect de lege care interzice vanzarea acestora incepand cu 2025 va fi aprobat in Parlament.

Proiectul initial de lege, formulat de Partidul Muncii, prevedea interzicerea circulatiei masinilor cu motoare clasice in Olanda, dar in cele din urma s-a ajuns la o masura de compromis care vizeaza doar comercializarea noilor autoturisme cu motoare diesel si pe benzina, anunta revista Quartz.

Olandezii sunt tentati sa copieze modelul norvegian, o tara care trimis in parlament un proiect similar inca din luna iunie a acestui an.

Interdictia pare ceva mai lesne de aplicat in Norvegia, in contextul in care o treime din masinile noi cumparate de localnici sunt electrice, iar guvernul de la Oslo subventioneaza in continuare tranzitia parcului auto al tarii catre modele electrice.

Olandezii par sa se fi obisnuit si ei cu ideea autoturismelor cu baterii reincarcabile, in luna decembrie a anului trecut inregistrandu-se un record in vanzarea acestui tip de masini.

Pe langa aceasta, Olanda este si tara din UE cu una dintre cele mai reduse cote de emisii de dioxid de carbon de la masini noi, iar initiatorul noii legi, Jan Vos, spera ca interdictia vanzarii de automobile poluante si niste subventii mai generoase din partea guvernului sa elimine definitiv de pe strazi masinile cu motoare clasice.

In Statele Unite, poluarea masinilor a ajuns sa fie responsabila de mai multe morti decat accidentele rutiere, iar in Londra si Paris emisiile de noxe in trafic au declansat ample proteste din partea organizatiilor de mediu.

Parisul, de altfel, a impus din luna iunie restrictii de circulatie pentru masinile fabricate inainte de 1997.

Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#poluare auto, #interdictii masini Olanda, #restrictii vanzari auto Olanda, #masini electrice , #Piata auto