Piata auto din Europa traieste un cosmar. Romania sta bine

Luni, 26 Martie 2012, ora 07:59
3741 citiri
Piata auto din Europa traieste un cosmar. Romania sta bine

Europa, cu o populatie de aproximativ 500 de milioane, s-a transformat intr-un cosmar pentru industria auto. Vanzarile au scazut de la an la an si nu se intrevad semne de recuperare.

Directorul executiv al Fiat-Chrysler, Sergio Marchionne, care este si presedintele Asociatiei Producatorilor de Automobile din Europa, a caracterizat industria auto ca fiind "oribila", in cadrul conferintei European Business Conference, care a avut loc in data de 20 martie la Bruges, Belgia.

El a estimat ca vanzarile auto vor scadea cu 5% anul acesta, in al cincilea an consecutiv dominat de scaderi ale vanzarilor. El nu a prevazut o revenire a pietei auto din Europa pana in 2014.

Piata auto din Europa nu-si va reveni prea curand

Pretul benzinei este una dintre cauzele pentru care piata auto din Europa nu-si va reveni prea curand.

Mesajul lui Marchionne a fost adresat Comisiei Europene. Industria auto trebuie restructurata din temelii, iar Comisia trebuie sa faca pasii necesari pentru a incuraja acest lucru, a spus seful Fiat-Chrysler.

Inregistrarile auto din Romania in crestere cu 54%

Potrivit statisticilor Uniunii Europene in ceea ce priveste noile inregistrari de masini, in luna februarie a fost inregistrata o scadere de 9,7% la nivelul UE, o scadere mai mare chiar fata de luna februarie 2009, momentul in care criza financiara era la apogeu. A fost cea de-a cincea luna de scaderi consecutive.

Pentru perioada ianuarie-februarie, inregistrarile auto au fost in scadere cu 8,3%. Pietele care au inregistrat cresteri au fost Estonia (21,2%), Ungaria (31,8%) si Romania, cara este considerata una dintre cele mai mari piete din Uniune, cu o crestere de 54%.

Totusi, in perioada ianuarie-februarie 2012, vanzarile de autoturisme noi au scazut in Romania cu 7%, fata de perioada similara din 2011.

Franta a inregistrat o crestere a inregistrarilor auto de 20,5%, iar Italia o crestere de 17,8%. Printre cele mai mici piete, Portugalia a inregistrat o crestere de 47,9%. In Grecia, tara aflata in datorii si in plina criza financiara, e greu sa mai vinzi ceva. Piata auto din Grecia a insemnat in luna februarie vanzari de 3.827 de masini, in scadere cu 45,2% fata de luna similara a anului trecut.

E nevoie de restructurari, dar politicul isi baga nasul

Compania lui Marchionne, Fiat, a inregistrat scaderi ale vanzarilor de masini la nivelul UE de 16,7% pana acum, in acest an. Intreaga industrie auto ar trebui sa-si reduca productia auto cu 20%, adica trei milioane de unitati, ceea ce ar insemna concedieri masive. Dar tocmai acest lucru nu poate fi facut in Uniunea Europeana.

PSA Peugeot Citroen, ale carei vanzari au scazut in februarie cu 16,8%, a anuntat la salonul auto de la Geneva ca isi va reduce capacitatea de productie in urmatorii doi ani. Dar inchiderea fabricilor a devenit o problema a clasei politice. Ministrul muncii din Franta, Xavier Bertrand, a avertizat compania ca va intra intr-un razboi. In noiembrie 2011, presedintele Nicolas Sarkozy l-a convocat pe directorul executiv al Peugeot si i-a spus sa reconsidere concedierea a 6.800 de muncitori. Aceasta masura va fi si mai dificil de implementat daca la alegeri va reusi candidatul socialist Francois Hollande.

Capacitatea de productie marita nu face decat sa duca preturile in jos, a spus Marchionne, iar acest lucru inseamna "ca nimeni nu mai face bani in Europa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#industria auto din Europa, #probleme piata auto Europa, #vanzari piata auto Europa , #Piata auto