Piata auto din Romania a suferit o scadere de 3,8% in primele doua luni ale anului

Luni, 18 Martie 2013, ora 18:01
1532 citiri
Piata auto din Romania a suferit o scadere de 3,8% in primele doua luni ale anului

Vanzarile de autoturisme si vehicule comerciale noi au scazut cu 3,8% pe piata interna in primele doua luni, la 9.268 de unitati, dupa stagnarea din ianuarie, potrivit datelor APIA, care indica insa un avans de 19% al productiei si de 10% la export fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.

"Pe ansamblul pietei, livrarile totale (autoturisme si vehicule comerciale) au inregistrat o scadere de 3,8% fata de anul trecut. In interiorul acestei scaderi, avem autoturismele cu - 5,9%. Situatia nu este diferita de ceea ce se intampla pe plan european, unde in primele doua luni din 2013 s-a inregistrat o scadere generala de 8,3% a numarului de autoturisme inmatriculate (cele mai mari scaderi procentuale fiind in Portugalia -48%, Grecia -26%, Franta -20% si Italia - 18%).

In Romania, in continuare in luna februarie, vanzarile au fost sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (81% din total), cele catre persoanele fizice reprezentand doar 19% din total", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Vanzarile de autoturisme s-au plasat la 7.547 de unitati, fata de 8.017 unitati vandute in primele doua luni din 2012. Comparativ cu luna ianuarie, vanzarile de autoturisme au avansat in februarie cu 26,4%.

La autoturisme, topul pe marci este condus dupa primele doua luni de Dacia, cu 1.927 unitati vandute (25,5% din total), urmata de Skoda (808 unitati/ 10,7%), Volkswagen (759 unitati/ 10,1%), Renault (492 unitati /6,5%), Ford (435 unitati/ 5,8%) si Hyundai (407 unitati/ 5,4%).

Pe modele, Dacia Logan ramane pe primul loc, urmat de Duster, Skoda Octavia, Sandero si Renault Clio.

"Vanzarile au fost sustinute in continuare de achizitiile realizate de catre persoanele juridice (81% din total), cele catre persoanele fizice reprezentand doar 19%. In plus, continua sa se manifeste impactul negativ al importului masiv de vehicule rulate, care, la un volum de aproximativ 34.000 unitati la autoturisme si 7.500 la vehicule comerciale, au o crestere de 49%, respectiv 16% fata de 2012.

Din aceste cifre, rezulta ca la fiecare autoturism nou vandut in Romania au fost aduse alte patru rulate, si mai grav fiind faptul ca 20.837 (peste 60%) dintre acestea din urma sunt mai vechi de 10 ani, adica de trei ori mai multe decat s-au vandut noi prin retelele nationale ale producatorilor autohtoni si importatorilor autorizati", se spune in comunicat.

Asociatia arata ca in acest context, initiativa Guvernului de a introduce timbrul de mediu este binevenita, obiectivul declarat al acestuia fiind de a filtra, pe cat posibil, autovehiculele poluante.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#piata auto Romania, #evolutie piata auto, #vanzari autovehicule Romania , #Piata auto