Renault ar putea ajunge in urmatoarele zile la un acord cu sindicatele din Franta

Luni, 04 Martie 2013, ora 10:37
1299 citiri
Renault ar putea ajunge in urmatoarele zile la un acord cu sindicatele din Franta

Renault ar putea ajunge in urmatoarele zile la un acord cu sindicatele din Franta, a anuntat duminica ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, deoarece producatorul auto francez incearca sa-si sporeasca competitivitatea, pe fondul declinului vanzarilor pe piata interna.

Arnaud Montebourg, care incearca sa evite un val de concedieri si de inchideri ale uzinelor, in conditiile in care cererile pentru somaj au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, a declarat intr-un interviu ca Renault si sindicatele din Franta au facut concesii si s-ar putea ajunge in curand la un acord.

"Cred ca in curand se va ajunge la un acord", a raspuns Montebourg, intrebat fiind daca este posibil sa se ajunga la o intelegere, transmite Reuters.

Referindu-se la situatia PSA Peugeot Citroen, Arnaud Montebourg a declarat ca cel mai mare producator auto francez va trebui sa formeze o alianta cu o alta companie auto pentru a-si asigura viitorul, dar fara a da mai multe detalii.

De asemenea, ministrul francez al industriei a reiterat pozitia guvernului de la Paris ca nu se pune problema preluarii unei participatii in PSA Peugeot Citroen, care a suferit cele mai mari pierderi din ultimii cinci ani.

Arnaud Montebourg a sprijinit ideea ministrului mediului, Delphine Batho, de a acorda subventii celor care renunta la masini poluante in schimbul altor mai eficiente. El a exclus insa revenirea la programul 'Rabla' si s-a declarat impotriva majorarii taxelor pe combustibili. Guvernul de la Paris are in vedere o marire a taxei pentru motorina pentru a-si suplimenta veniturile.

Renault neaga posibile presiuni asupra sindicalistilor

Trei organizatii sindicale au acuzat recent conducerea Renault ca a amenintat cu inchiderea a doua uzine in Franta daca nu ajunge la un acord privind imbunatatirea competitivitatii cu sindicatele franceze. Renault a dezmintit acuzatiile si a reamintit ca obiectivul acestor negocieri este ajungerea la un acord cu partenerii sociali care sa evite inchiderea de uzine si concedierile.

Renault este al doilea producator auto francez si statul francez detine 15,01% din actiuni.Conducerea grupului Renault a informat deja sindicatele ca intentioneaza sa desfiinteze 7.500 de locuri de munca in Franta (15% din efectivele sale franceze) pana la sfarsitul lui 2016, pentru a-si imbunatati competitivitatea.

Vanzarile Renault au scazut anul trecut cu 6,3% pe plan mondial, la 2,55 milioane de vehicule. Pe piata din Europa, vanzarile Renault au inregistrat in 2012 un declin de 18%, de aproape trei ori mai rapid decat la nivel mondial, iar cota de piata a companiei franceze a scazut anul trecut pe piata europeana cu un punct procentual, la 9,1%. In schimb, modelul low cost Dacia a inregistrat o crestere a vanzarilor de 4,8%, pana la 359.822 vehicule.

Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit in opt ani un jucator de notorietate pe piata auto europeana. Recent, la Salonul Auto de la Paris, Dacia a prezentat noile modele Logan, Sandero si Sandero Stepway.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#acord sindicate Franta Renault, #concedieri Renault, #inchidere fabrici Renault, #piata auto Europa , #Piata auto