Taxa auto 2012: Cat de greu sunt de recuperat banii - interviu G. Piperea (I)

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:00
3520 citiri
Taxa auto 2012: Cat de greu sunt de recuperat banii - interviu G. Piperea (I)
Taxa auto induce in eroare soferii romani

Taxa auto le da batai de cap celor care incearca sa isi recupereze banii si este si motivul unui proces in instanta. Legea nu prevede cateva situatii-limita, iar soferii sunt singurii care au de pierdut, explica avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Business24.

Pana acum doar cei care au platit o taxa auto de aproximativ 1.000 de euro si trebuie sa isi primeasca inapoi 250 de euro au depus cereri in acest sens. Cam multa "cheltuiala, nervi si efort" pentru 250 de euro, considera Gheorghe Piperea.

Este posibil ca Fiscul sa mizeze pe faptul ca oamenii mai degraba vor sta acasa decat sa vina sa-si recupereze banii, spune Piperea, care avertizeaza ca lucrurile nu se vor opri aici, iar legea privind taxa auto va suferi in continuare modificari.

Probleme cu taxa auto 2012

Taxa auto 2012 intampina deja o sumedenie de probleme, la doar doua zile dupa ce a intrat in vigoare, spune avocatul Gheorge Piperea, care ne-a oferit cateva exemple clare in acest sens:

"O Dacie din 2004, detinuta de o persoana pana cand a decedat. Dacia respectiva se transmite la sotia supravietuitoare si celor doi copii. Cei doi copii renunta in favoarea mamei si ea se duce sa-si inmatriculeze masina. I se refuza pe motiv ca trebuie sa plateasca taxa. Nu e prevazut asa ceva in lege. E prevazuta doar o taxa pentru vanzarea voluntara", spune Piperea, care explica faptul ca situatia prezentata nu este un caz de vanzare voluntara.

El mai vorbeste si despre cazul unei corporatii care pregateste un proces: "O corporatie care are cateva mii de masini, date in folosinta angajatilor, masini care au ajuns in momentul de fata la momentul in care sa fie transferate in proprietatea angajatilor, ca bonus, pe care oricum se plateste un impozit. Ei bine, nu se poate inmatricula conform Fiscului, chiar daca nu e vorba de o vanzare pe bani si este vorba, pur si simplu, de un act cu titlu gratuit. -Asa cum am spus, un bonus pentru salariati- ".

Avocatul priveste atitudinea fiscului drept una de interpretare inflexibila si mai ofera un exemplu de situatie care ar putea sa apara:

"Un contract de leasing care a fost incheiat inainte de 1 ianuarie 2007, pe cinci ani - era posibil - si care ajunge acum la termen. Bineinteles ca Fiscul va pune o taxa pe o astfel de tranzactie, ceea ce este fortat. Dar pe de alta parte, si mai important ar fi daca taxa s-ar impune nu pe valoarea reziduala a masinii, care e cu mult mai mica -probabil ca e la 10% din valoarea initiala- ci pe valoarea initiala, aia din 2006. Ceea ce practic il opreste pe utilizator sa-si mai exercite dreptul de a cumpara masina, pentru ca devine prohivitiva. Probabil ca va prefera sa lase masina societatii de leasing. Asociatia de leasing o va vinde, eventual cu un discount foarte mare, pe motiv ca taxa de poluare e mult prea mare".

O alta situatie, aparuta zilele acestea este aceea ca oamenii sunt pusi ei insisi sa-si calculeze taxa, pe formularul despre care se vorbeste in lege.

"Dar cererea este depusa, sta 45 de zile acolo si dupa 45 de zile cu siguranta va avea o surpriza omul caruia ar trebui sa i se restituie 25% din taxa platita. E imposibil sa nu ai o amenda in anii anteriori, ceva, vreo rovinieta neplatita si daca exista asa ceva, nu ti se mai plateste suma respectiva, se compenseaza cu amenda sau taxa locala, sau taxa pe masina, sau rovinieta si asa mai departe", explica Piperea, nemultumit de actiunea statului in acest sens.

Ce se va intampla cu banii recuperati? Vorbim de bani cash sau de o compensare?

Citeste si Taxa auto 2012: Calculeaza online noua taxa si diferenta fata de 2008

"Teoretic ar trebui sa fie bani cash, pe care ii plateste fiscul, ii restituie platitorului taxei, dupa acele 45 de zile. Dar numai teoretic, pentru ca nimeni nu garanteaza ca plateste suma respectiva in 45 de zile si, pe de alta parte, nimeni nu garanteaza ca se plateste suma respectiva, pentru ca s-ar putea sa se gaseasca vreo taxa neplatita in urma cu cinci ani de zile, sa se faca compensatia respectiva. Sigur, cash nu inseamna ca ti-i plateste neaparat la ghiseu. Pentru ca poti sa optezi prin formularul ala sa ti se plateasca in cont", a raspuns Piperea.

El mentioneaza, insa, ca majoritatea taxelor platite zilele acestea au fost de 1.000 de euro, ceea ce inseamna ca partea de 25% reprezinta aproximativ 250 de euro. Astfel, romanul trebuie sa faca un efort in plus, o cheltuiala in plus si sa isi puna nervii la incercare, pentru doar 250 de euro.

"Este posibil ca fiscul sa mizeze pe faptul ca oamenii mai degraba o sa stea acasa decat sa vina sa-si recupereze banii aia, pe motive lesne de inchipuit. Comoditate, lejeritate, nu te lasa patronul sa ajungi la ghiseu sa-ti iei banii respectivi, si asa mai departe", a mai spus avocatul.

Recuperarea banilor meritati, o corvoada

Pentru recuperarea banilor, trebuie sa te prezinti cu dovada ca ai platit taxa si copia dupa certificatul de inmatriculare.

In cazul in care ai cumparat o masina inmatriculata in 2006, ai platit taxa de poluare de la 1 iulie 2008, apoi ai vandut masina, lucrurile se complica. Si din acest punct de vedere, legea este aberanta, spune avocatul.

"Stiti ce se va intampla? Va veti duce la cumparator ca sa cereti certificatul de inmatriculare si el va spune: 'nu ti-l dau decat daca imi dai taxa sau facem jumate-jumate'. In aceasta situatie se vor naste foarte multe situatii de conflict intre particulari, de data asta", a declarat acesta.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#taxa auto 2012, #sanctiuni taxa auto, #taxa auto puncte slabe, #avocat taxa auto, #Gheorghe Piperea taxa auto , #Piata auto