Trenduri care vor influenta industria auto in 2017

Marti, 28 Februarie 2017, ora 11:45
2358 citiri
Trenduri care vor influenta industria auto in 2017

Industria auto, ca aproape orice alta industrie din prezent, este influentata masiv de noile tehnologii care isi fac loc in masinile tuturor, influentand modul in care un autoturism functioneaza.

Nu doar noile tehnologii au capacitatea de a influenta industria auto, dar si factori precum situatia politica dintr-o tara, cresterea economica sau situatia sociala pot fi cauze ale unor schimbari masive.

Printre cele mai importante trenduri care s-au evidentiat in ultimii ani se regaseste accentul pus pe experienta la volan.

Soferii moderni isi doresc ca timpul petrecut la volan sa nu fie unul pierdut, ci folosit in mod productiv pentru rezolvarea altor probleme.

De aceea, acesti soferi au nevoie de instrumente, tehnologii si piese auto de ultima ora care sa le transforme experienta la volan intr-una mai placuta si productiva, permitandu-se sa se ocupe si de alte probleme in timpul in care se deplaseaza din punctul A in punctul B.

Printre tehnologiile care vor influenta industria auto in 2017 se numara:

Masini electrice

Desi prezente in atentia publica de cativa ani deja, masinile electrice nu au reusit inca sa-si faca simtita prezenta la scara larga. Acest lucru este cauzat probabil si de nivelul destul de redus al ofertei, cei de la Tesla fiind printre singurii care si-au concentrat toate eforturile pe producerea de astfel de automobile.

2017 este anul in care specialistii se asteapta ca Tesla sa aiba parte de o crestere a competitiei in domeniul masinilor electrice.

Asteptari mari sunt legate de cei de la Chevrolet, care prin modelul Bolt promit sa aduca un nou nivel de practicalitate dar si o masina electrica care sa fie accesibila pentru publicul larg. Acest automobil promite o autonomie de 380 km la o singura incarcare si un pret de sub 30,000 $.

Alti producatori care vor miza mai multe pe tehnologiile eco-friendly in 2017 sunt Kia si Volkswagen, prin modelele Soul si respectiv e-Golf, care promit o crestere a nivelului de autonomie si o scadere a pretului de achizitie.

Raspunsul mult asteptat al celor de la Tesla va fi autoturismul Tesla Model 3, primul model la un pret de nivel mediu, care se asteapta sa concureze direct atat ca autonomie dar si ca pret cu Chevrolet Bolt.

Masini autonome

Timpul trece repede, iar ramanerea la curent cu toate descoperirile tehnologice se poate dovedi dificila avand in vedere abundenta de informatii care ne inconjoara.

Daca se poate vorbi despre un trend tehnologic care a dominat anul 2016, multi ar spune ca acesta este reprezentat de inteligenta artificiala si realitatea augumentata.

Studierea si dezvoltarea acestor fenomene le-au permis celor de la Google sau Tesla sa inceapa construirea de autovehicule autonome, sau, pe intelesul tuturor, masini ce se conduc singure.

Cu imbunatatirea unor tehnologii precum radarul, GPS-ul si a camerelor video, industria masinilor autonome a reusit sa avanseze rapid, primele modele fiind deja in teste.

Pentru ca trecerea de la o masina cu sofer la una autonoma se poate dovedi prea brusca, cei de la Tesla au gasit o solutie prin care sa incorporeze anumite functionalitati ale masinilor autonome in autoturisme clasice, conduse de o persoana.

In prezent, peste 70.000 de soferi de Tesla folosesc optiunea de pilot automat disponibila pe modelele existente pe piata, cu o distanta totala parcusa de peste 1 miliard de km.

Aparitia primelor vehicule complet autonome pe piata larga este estimata pentru anul 2019, iar specialistii spun ca acestea vor fi printre cele mai sigure mijloace de transport.

Un studiu arata ca prezenta automobilelor autonome pe strazi va duce la scaderea accidentelor cu peste 80% si implicit a victimelor rezultate din aceste accidente.

Piese auto mai ieftine si mai sigure fabricate prin printare 3D

Printarea 3D a cunoscut o evolutie spectaculoasa in ultimii ani, vorbindu-se in prezent despre posibilitatea de a printa organe sintetice care sa poate fi transplantate pacientilor. Astfel, aceasta tehnologie isi face usor loc in aproape orice industrie, iar cea auto nu va fi ocolita.

In prezent, un autovehicul normal este construit pentru a face fata unui numar de 4-5 accidente, cu o durata medie de viata de 7 ani si jumatate. Prin printare 3D insa, producatorii auto vor putea construi masini pe un sasiu solid si cu o caroserie care sa reziste unui singur accident si care sa sa poata fi apoi inlocuita foarte ieftin, pastrandu-se scheletul solid al automobilului.

Printarea 3D poate permite construirea unei caroserii foarte sigure dar care sa reziste unui singur accident, fiind apoi inlocuite partile afectate cu alte piese auto ieftine, dar cu un grad ridicat de siguranta.

Astfel, conceptul de reciclare poate deveni real si in industria auto, fiind usor si ieftin sa-ti reconditionezi masina sau sa-i schimbi aspectul ori de cate ori doresti, crescand astfel si durata de viata a acesteia.

Cloud Driving

Solutiile cloud au devenit foarte populare in ultima vreme, datorita eliminarii necesitatii de a detine dispozitive hardware pentru stocarea datelor. Astfel, tot mai multi utilizatori prefera sa-si stocheze datele in cloud, unde beneficiaza de o securitate sporita dar si de solutii de back-up in cazul in care datele se pierd.

Acest trend nu va ocoli nici industria auto. Din ce in ce mai multi soferi aleg sa-si conecteze smartphone-ul in cloud, dar software-ul majoritatii automobilelor inca nu a oferit multe astfel de optiuni.

2017 se anunta a fi un an al schimbarii din acest punct de vedere, expertii previzionand faptul ca tot mai multe masini aparute pe piata vor oferi posibilitati diverse de conectare a autovehiculului cu alte dispozitive, facand astfel viata la volan mai simpla si mai productiva.

Astfel de software-uri si-au facut deja aparitia, programe precum Apple Car Play si Android Auto facandu-si fiind instalate pe anumite modele de masini.

Un jucator nou pe aceasta piata se anunta a fi cei de la Amazon, prin software-ul numit Alexa Virtual Assistant, ce va fi integrat in mai multe modele de Ford si Volkswagen.

Aceste functionalitati vor oferi moduri de a personaliza experienta la volan in functie de cel care conduce. Astfel, daca o masina este folosita de doua persoane diferite, in momentul in care una din ele se logheaza cu datele personale, softul va oferi setari si preferinte personalizate pentru acea persoana, in functie de ce a setat aceasta inainte si de comportamentul acesteia.

Aplicatii si inteligenta artificiala

Din acelasi peisaj cu Cloud Driving-ul fac parte si alte functionalitati construite pentru a schimba puternic modul in care o persoana isi petrece timpul in masina.

Astfel, tot mai multi producatori auto au inceput sa incorporeze in modelele proprii diverse astfel de functionalitati, precum aplicatii controlate vocal, sisteme de parcare bazate pe inteligenta artificiala sau conectivitate Bluetooth.

Astfel, imaginea unei masini care este in stare sa efectueze o parcare fara ca soferul sa atinga macar volanul poate deveni o realitate, aceste sisteme fiind folosite si pentru eficientizarea consumului de combustibil si a vitezei pentru calatorii cat mai fiabile.

Aceste trenduri noi aduse de producator se vad si in comportamentul consumatorilor. Multi dintre cei care vor sa-si achizitioneze o masina noua nu mai sunt neaparat interesati de marimea motorului si aspectul exterior al masinii, ci cauta mai mult automobile capabile sa fie conectate la diverse sisteme, aplicatii si tehnologii, care sa le ofere o experienta mai placuta si mai productiva in timpul condusului.

Masini care comunica

2017 se anunta un an spectacolos si in ceea ce inseamna capabilitatea unui autovehicul de a comunica cu alte masini aflate in trafic.

Modele precum Cadillac CTS vor avea sisteme ce vor permite masinilor sa schimbe informatii referitoare la conditiile meteo, viteze, franari bruste, accidente si multe alte astfel de situatii.

Aceste sisteme poarta numele de comunicare vehicul la vehicul, sau V2V communication in engleza si sunt construite pe tehnologii wi-fi care se asteapta ca la un moment dat sa devina un standard al industriei auto, fiind astfel folosite de toate masinile.

Toate aceste noi trenduri din industria auto au ca centru experienta soferului la volan. Fie ca vorbim de masinile electrice, care pe langa factorul ecologic si de reducere a poluarii au si efectul de scadere a costurilor cu combustibilul pentru utilizatorul final, fie ca vorbim despre cloud driving, aplicatii inteligente si comunicarea intre masini, toate aceste tehnologii isi propun sa transforme modul in care o persoana foloseste acest tip de mijloc de transport si experienta pe care o are in acest timp.

Fiindca am vorbit despre efectul tehnologiilor de printare 3D asupra industriei auto, trebuie mentionat faptul ca aceaste trenduri sunt prezente in aproapre orice domeniu, de la medicina pana la industria aerospatiala.

Astfel, multi specialistii se asteapta ca in viitor orice persoana sa poata detine o imprimanta 3D performanta, pe care sa o foloseasca pentru fabricarea produselor de care are nevoie.

Astfel, in cazul soferilor, este un viitor probabil in care acestia vor putea printa acasa anumite componente ale masinii, fara sa fie nevoie sa mai comande piese auto online, pe care sa le astepte pentru a le fi livrate ca apoi sa mearga cu ele in service.

Anumite componente vor putea fi fabricate si instalate direct de catre sofer, economisind astfel timp si bani pe care ii poate folosi in alte scopuri.

Dupa cum se poate observa, viitorul nu suna tocmai rau in ceea ce priveste industria auto, producatorii promitand siguranta sporita si experiente inedite la volan, totul la preturi din ce in ce mai mici. Ramane de vazut cate dintre aceste previziuni vor deveni realitate in urmatorii ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#piese auto online , #Piata auto