Automobilul autonom, conceptul-vedeta al salonului auto de la Geneva

Duminica, 09 Martie 2014, ora 10:51
1931 citiri
Automobilul autonom, conceptul-vedeta al salonului auto de la Geneva
Sursa foto: AFP

Colaborarea dintre producatorii de automobile si companiile tehnologice in incercarea de a reinventa experienta sofatului este deja cunoscuta. La targul de automobile din Geneva, care se desfasoara in aceste zile, este prezentat un vehcul concept care nu are nevoie de sofer, pasagerii putandu-se concentra pe alte probleme.

"Daca automobilul e autonom, trebuie sa urmaresc cum se misca volanul? Nu. As putea sa fac altceva decat sa fiu atent la trafic. Sa dorm, sa mananc, sa lucrez, orice iti poti imagina", a spus Frank Rinderknecht, fondatorul si directorul executiv al Rinspeed, conform BusinessInsider.

Se stie ca Google lucreaza la un automobil autonom, iar producatorii traditionali de automobile dezvolta rapid tehnologii similare.

Desi in piata sunt pareri care sustin ca autonomia automobilelor isi va face intrarea pe piata la sfaristul acestui deceniu, Rinderknecht insista ca este timpul sa fie reconsiderata experienta adusa de un automobil.

Xchange, concept-car-ul lui Rinderknecht

Prezentand Xchange, conceptul sau, Rinderknecht a spus ca are in vedere, pentru viitor, si faptul ca pasagerii vor sa faca si altceva decat condusul pentru a trece timpul mai repede.

El a reamenajat un Tesla Model S pentru a arata cum poate fi transformat un automobil intr-un centru de distractie, birous sau intr-o sala de intalniri.

Locurile din model isi pot schimba pozitia, permitand pasagerilor sa stea fata in fata sau sa urmareasca imaginile de pe un ecran de 32 de inchi din spate.

Modelul are si un aparat de facut cafea

Servitul unei cafele, o videoconferinta sau citirea unui e-mail la 120 kmh suna fantastic, insa Rinderknecht este convins ca nu va trece mult timp pana cand acest concept va deveni realitate.

"Credem ca pot fi facute multe in putini ani", a spus el.

Condusul unui automobil trebuie redefinit, a adaugat acesta, pentru a permite oamenilor si sa conduca pentru placere, dar si sa rezolve si alte probleme fara riscuri de accident.

"Daca o calatorie Geneva-Zurich dureaza trei ore si traficul este congestionat, nu pot face nimic.... Si vreau sa pot face altceva", a adugat el.

Care este parerea producatorilor

Producatorii de automobile care expun la Geneva sunt de acord cu automobilele care se pot conduce singure.

"Automobilele autonome sunt inevitabile si se apropie foarte repede", a spus Allan Rushforth, COO Hyundai Europa, dar a precizat ca "autonomia completa" nu este o prioritate.

Stephen Odelle, seful Ford Europa, a spus, de asemenea, ca tehnologia se misca repede, si a adaugat ca el cred ca "tehnologia va fi gata inaintea legislatiei si clientilor". "Cat de confortabil se vor simti pasagerii unui automobil automat?"

Rinderknecht a recunoscut ca sunt unele obstacole, dar acestea "pot fi depasite". El a aratat ca reducerea numarului de accidente este un argument major pentru automatizare, odata ce tehnologia poate fi mai sigura ca oameni. Si cum va fi o "batalie" pentru a redefini raspunderea in fata legii, "cred ca se poate, pentru ca legile se adapteaza vietii, iar viata, se stie, se schimba", a incheiat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#automobil autonom, #concept care, #salon auto, #geneva auto , #Salon auto