Atentat la siguranta cetateanului: Cum s-a umplut Romania de rable si cat a pierdut statul din aceasta "afacere"

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 20:48
1018 citiri
Atentat la siguranta cetateanului: Cum s-a umplut Romania de rable si cat a pierdut statul din aceasta "afacere"
Foto: Arhiva Ziare.com

In prima jumatate a anului 2017, mai putin de un autoturism din cinci nou inmatriculate a fost unul nou, rezulta din confruntarea datelor publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA) cu cele ale INS.

Mai precis, este vorba despre circa 59.000 de autoturisme noi livrate fata de aproape 300.000 noi inmatriculari consemnate.

Astfel, varsta medie a parcului auto si-a accelerat cresterea undeva spre o valoare situata intre 14 si 15 ani, dupa ce un studiu al PricewaterhouseCoopers din urma cu doi ani atragea atentia asupra procesului de imbatranire a parcului auto de la 7,7 ani in anul 2008 pana la 12,9 ani in anul 2014.

Datele pentru 2016 sunt elocvente, cu doar un autoturism din 30 mai nou de trei ani si doar o masina din 13 cu varsta mai mica de cinci ani. Asadar, daca ponderea masinilor vechi a continuat sa fie extrem de ridicata, in jur de 80%, situatia nu avea cum sa se imbunatateasca, iar evolutia va fi tot mai rea in continuare.

In context, pe fondul veniturilor inca relativ reduse ale romanilor, singura masura care si-a dovedit eficienta a fost programul Rabla, prin care s-au acordat si in acest an (cu intarzierea deja traditionala) tichete in valoare de 6.500 lei (ceva mai mult de 1.400 de euro) pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 8 ani.

Pierderea statului

Din pacate, acest program care tine de Ministerul Mediului a fost puternic subdimensionat fata de cererea de tichete existenta si fata de dimensiunea pietei auto romanesti. Cu alocari de doar 225 milioane de lei (dintre care 45 de milioane lei pentru exotica reducere a pretului cu 45.000 de lei pentru autovehicule integral electrice), foarte multi cumparatori au ramas cu masinile in showroom pana la deblocarea unor noi fonduri prin realocarea celor care nu au fost cheltuite pe destinatii.

Daca ar fi sa admitem cinstit realitatea, de fapt statul ar trebui sa duca nu atat o politica ecologista de mediu, cat o politica de siguranta publica in beneficiul propriilor cetateni. Cetateni platitori de taxe si impozite care, de fapt, ar putea achizitiona autoturisme noi fara nicio limitare de fonduri date de stat prin buget.

De fapt, aplicarea tichetului "fara numar" s-ar putea face lejer chiar din TVA-ul platit la achizitionarea unui autoturism nou. "Punctul de intersectie" putand fi calculat undeva la 40.700 lei sau 8.900 de euro la un tichet clasic de 6.500 de lei. Ar fi ca si cum cel in cauza ar cumpara un automobil fie chiar si cu TVA z ...citeste mai departe despre "Atentat la siguranta cetateanului: Cum s-a umplut Romania de rable si cat a pierdut statul din aceasta "afacere"" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#masini nefiscalizate Rabla, #program Rabla efecte efecte, #program Rabla taxe impozite , #Stiri Auto