Brexit-ul afecteaza deja industria auto din UK: asamblarea unei masini, mai scumpa cu 3.000 de dolari

Duminica, 18 Februarie 2018, ora 14:10
1410 citiri
Brexit-ul afecteaza deja industria auto din UK: asamblarea unei masini, mai scumpa cu 3.000 de dolari
Foto: Arhiva Ziare.com

Socul provocat de Brexit incepe sa afecteze industria auto din Marea Britanie, unde Vauxhall a redus numarul locurilor de munca, Jaguar Land Rover intentioneaza sa restranga productia, iar liderii de sindicat se tem ca acesta este numai inceputul.

"Oamenii nu ar trebui sa subestimeze pericolele aduse de Brexit. De ce ar continua Nissan sa investeasca in nord-estul Marii Britanii daca are o fabrica in Spania unde poate construi acelasi automobil fara o taxa vamala de 10%?", a spus John Cooper, lider sindical care a lucrat in industria auto in Ellesmere Port, unde Vauxhall construieste modelul Astra de 50 de ani.

Taxele vamale si alte obstacole din calea comertului ar putea fi dezastruoase pentru industria auto, in conditiile in care componentele traverseaza granitele de mai multe ori in timpul procesului de fabricatie.

Un exemplu este automobilul BMW Mini, fabricat la Oxford. Inainte de a ajunge pe linia de productie, fiecare arbore cotit este fabricat in Franta, livrat la fabrica de motoare a BMW din Hams Hall, langa Birmingham, iar apoi la Steyr, Austria, pentru asamblare.

Aceasta este miza, in timp ce Guvernul britanic incearca sa stabileasca ce fel de relatie comerciala doreste cu Europa dupa separare. O uniune vamala, pe care Guvernul a exclus-o, ar elimina o parte din frictiunile din viitoarele relatii comerciale. Dar reglementarile sunt un alt obstacol, iar cotele ar putea fi un altul, in functie de termenii acordului final.

Costul asamblarii unui automobil in Marea Britanie ar putea creste cu 2.372 de lire sterline (3.337 dolari), potrivit unui scenariu in care ar fi impuse taxe vamale de 10%, potrivit estimarilor firmei PA Consulting din Londra.

Cel mai probabil este ca Honda Motor si Toyota Motor sa inchida fabrici, pentru ca cei doi producatori japonezi exporta cea mai mare parte a automobilelor fabricate in Marea Britanie.

Companiile straine nu vor ramane "daca operatiunile din Marea Britanie nu vor fi profitabile", a declarat la inceputul acestei luni ambasadorul Japoniei in Marea Britanie, Koji Tsuruoka.

Asta nu inseamna ca muncitorii britanici care au votat pentru Brexit s-au razgandit. Chiar langa fabrica Haguar din Halewood, un barbat a declarat ca a votat pentru Brexit pentru ca muncitorii care au migrat din alte state europene au dus la scaderea salariilor.

Citeste si Planul UE de a obliga Marea Britanie sa respecte conditiile post-Brexit ...citeste mai departe despre "Brexit-ul afecteaza deja industria auto din UK: asamblarea unei masini, mai scumpa cu 3.000 de dolari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#Brexit efecte industria auto , #Stiri Auto