Cand este cazul sa renunti la o masina

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 17:17
6965 citiri
Cand este cazul sa renunti la o masina

Viata unei masini depinde foarte mult de cine si cum o conduce. Unora le place sa pastreze o masina 5 sau chiar 10 ani. Altii sunt de parere ca o masina care a depasit 150.000 de kilometri trebuie neaparat schimbata. Experienta ne arata ca este destul de dificil sa stii cand este momentul potrivit sa renunti la o masina. Bloombiz va prezinta cativa factori care ar trebui luati in considerare.

Taxele de reparatii

Aceste taxe sunt de doua feluri: cele mari, care lovesc dintr-o data, si cele mici, dar insistente, de care ai impresia ca nu o sa mai scapi niciodata.


Daca vrei sa investesti intr-o reparatie majora, este bine sa ceri parerea a cel putin doi mecanici. Astfel vei putea sa iti dai seama daca investitia merita facuta sau daca masina pe care o ai se cere schimbata.


Daca esti sub presiunea reparatiilor mici si dese, incearca sa citesti cat mai multe forumuri auto si sa vezi care sunt solutiile date de cei care au aceleasi probleme ca si tine. Facand acest exercitiu iti vei da singur seama daca reparatiile merita sau nu timp si bani.


Daca in timpul sofatului incepe sa se auda un sunet ciudat, inseamna ca, in curand, vei avea probleme - asta in cazul in care nu ai deja. Zgomotele pe care le scot masinile pot avea multe semnificatii, dar un singur lucru este sigur: nu duc niciodata la ceva bun. Cel mai bine este sa ii lasi pe mecanici sa isi spuna parerea.

Rugina

Rugina nu doar ataca, ea se imprastie ca o boala incurabila. "Mananca" aripile, mecanismele rotilor si barele. Odata ce rugina s-a instalat, securitatea masinii tale este compromisa. La fel si valoarea ei. A abandona o masina ruginita este cea mai buna solutie. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Practicabilitate

Pe tot parcursul unei zile avem nevoie de o masina care sa isi indeplinesca indatoririle: sa mearga bine, sa fie incapatoare, sa aiba spatiu de depozitare etc. Daca singura problema a masinii tale sport este familia ta numeroasa, atunci singura ta solutie este sa renunti la masina.


Daca esti singur, un SUV poate fi masina ideala, asta in cazul in care cartierul in care stai are suficiente locuri de parcare. Daca nu, trebuie sa te orientezi catre o masina mai mica.

Ca sa fii sigur ca masina pe care o ai acum este exact ceea ce ai nevoie, fa o lista cu cerintele tale de la o masina. Daca iti satisface mai mult de jumatate dintre ele, merita sa o pastrezi.


Reparatiile capitale

Orice defectiune a masinii poate fi reparata, dar nu toate reparatiile sunt eficiente din punct de vedere al costurilor. Daca esti pus in fata unei inlocuiri majore, cum ar fi un motor nou, o transmisie noua sau reparatii serioase la sasiu, mai bine renunta. Te va costa la fel de mult sa iti cumperi o masina noua... Daca nu chiar mai putin.

Ca sa stii care este cea mai buna decizie pe care o poti lua, trebuie sa faci un calcul simplu: imparte cheltuiala necesara pentru reparatie la valoarea totala a masinii. O alta solutie ar fi sa calculezi toti banii pe care i-ai investit in masina, de cand ai cumparat-o.

O masina nu este o investitie, ci din contra, atata timp cat valoarea ei scade continuu. Asa ca de fiecare data cand investesti in masina ta, fii sigur ca te vei folosi de ea la fel de mult pe cat ai cheltuit.

Siguranta

Cand vine vorba de masini, siguranta este vitala. Daca ceva te face sa te simti nesigur la volan, trebuie sa iei masuri. Poti pune viata ta sau a celor din jur in pericol. Cu toate astea, nu te grabi sa renunti la masina.

Du-te la un mecanic si vezi cat de mult te costa sa rezolvi problema. Daca este o suma accesibila, nu vei mai fi pus in situatia de a-ti cauta masina noua, ba chiar poti spune ca ai si economisit ceva. Daca totusi suma este mare, renunta la masina. A avea o masina nesigura este ca si cum nu ai avea masina.

 

Consum marit

Daca o vizita pe la benzinarie te lasa cu portofelul gol, e timpul sa iei in calcul si ideea de a-ti lua o masina noua, care consuma mai putin. Fii atent la consum si vezi cat "inghite" masina ta la 100 de kilometri. Nu numai ca iti vei da seama ca esti in pierdere, dar si ca o investitie intr-o masina noua va insemna bani economisiti.

Piese de schimb

 

Posesorii de masini performante se asteapta la reparatii frecvente. Totodata, ei stiu ca reparatiile vor fi costisitoare, pentru ca autoturismele lor sunt masinarii complexe care ori functioneaza la capacitate maxima, ori nu functioneaza deloc. Daca ai o astfel de masina, probabil ca ai si un prieten foarte bun: mecanicul.

 

 Dar daca suma pe care o cheltuiesti regulat depaseste cu mult ceea ce tu iti poti permite, e cazul sa renunti la masina ta.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...