Cat de profitabila este de fapt taximetria: De la mici imperii, la insolvente si abuzuri

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 08:16
10529 citiri
Cat de profitabila este de fapt taximetria: De la mici imperii, la insolvente si abuzuri

Avem impresia ca lasam o avere soferilor de taxi care ne ajuta dimineata sa ajungem in timp la serviciu sau care ne aduc de la distractie, seara tarziu. Totusi, industria pare una falimentara daca privim la rezultatele financiare ale celor mai puternici jucatori din industrie.

Business24 iti prezinta clasamentul celor mai mari firme de taxi din tara, dar si intrigile care urmaresc afacerile pe care le "sustinem" in fiecare luna.

Profit anemic pentru cea mai mare firma de taxi din Romania

Cea mai mare companie de taxi este Meridian Taxi, cu o cifra de afaceri de 11,4 milioane de lei. Firma face parte din Meridian Grup, un imperiu detinut de fratii Calin si Gheorghita Bultoc, a caror avere se ridica, in 2010, la 23-24 de milioane de euro, potrivit unui top Forbes.

Totusi, criza economica si-a lasat adanc amprenta in grupul de firme administrat de familia Bultoc. Majoritatea firmelor din grup au inregistrat scaderi de 20-30%, iar activitatea de taximetrie nu face exceptie.

Profitul inregistrat de Meridian Taxi, companie care numara aproape 200 de angajati, a fost in 2012 de doar 184.000 de lei, de la 381.000 de lei cu un an in urma. Totusi, cel mai dificil an a fost 2010, cand, in ciuda unui rulaj de 10,8 milioane de lei, profitul s-a ridicat la 48.000 de lei.

In luna august, Meridian Taxi a castigat licitatia organizata de CFR, prin care a inchiriat parcarea de taxi de 300 mp de la Gara de Nord. Astfel, soferii companiei vor beneficia de exclusivitate in perimetrul celei mai mari statii de trenuri din tara, in schimbul unei chirii de 5 lei/mp/luna fara TVA.

Pe langa firma de taxi, grupul Meridian mai detine puncte de vanzare si service auto Dacia si Renault, leasing, dar si vanzari auto second-hand. In businessul celor doi frati se mai regasesc si companiile de taxi Meridian si National, cu un parc auto de peste 1.000 de masini din gama Dacia Renault, dar si Skoda.

Megadeth, succese si controverse

Locul doi in clasament este ocupat de Megadeth Impex Filiala Iasi, ale carei afaceri cresc exponential de la un an la altul. Mai exact, anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 10,4 milioane de lei si un profit net de 110.000 de lei, in conditiile in care in anul anterior, rulajul era de doar 231.000 de lei, iar profitul de 9.600 de lei. Mai mult, in primul semestru din acest an, firma a egalat performantele din tot anul trecut.

Iata insa ca Megadeth Impex Filiala Iasi nu este singura companie detinuta de familia Lucia si Lucian Stoean. Megadeth Impex cu sediul in Vaslui a intrat in procedura de insolventa in primavara si se afla in centrul mai multor scandaluri. Angajatii reclama abuzuri din partea conducerii, precum impunerea unui program de lucru prelungit si concedieri fara plata drepturilor banesti. Una dintre angajate a chemat compania instanta si acuza fals in acte.

Taxi Leone, in insolventa

Compania de taxi Leone se afla, de asemenea, in procedura de insolventa. Cu o cifra de afaceri de 8,2 milioane de lei in 2012 si pierderi de 815.000 de lei. Compania inregistreaza datorii pe termen scurt de 6,4 milioane de lei, la o medie de indatorare pe industrie de doar 74.000 de lei.

Anul 2010 a adus firmei de taximetrie pierderi de un milion de lei, la o cifra de afaceri de 8,7 milioane de lei, insa in 2011, compania a trecut pe profit de 203.000 lei.

Daca in 2010, doar 1805 firme din sector au inregistrat profit, in timp ce 3463 au fost pe pierdere, anul 2012 a adus noi sperante industriei, in care au inregistrat profit 2312 firme, in timp ce pe pierdere au ramas 2642.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#industrie tax, #top firme taxi, #cele mai mari firme taxi, #taxi meridian, #taxi leone , #Stiri Auto