Ce muzica ascultam cand am facut accident?

Joi, 25 Iunie 2009, ora 10:12
1921 citiri
Ce muzica ascultam cand am facut accident?

Din ce in ce mai multi cercetatori incearca sa stabileasca legaturi intre muzica pe care o asculta soferii si comportamentul agresiv la volan.

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca in masina se asculta muzica mai des decat la concerte, in cluburi sau acasa, iar preferintele muzicale influenteaza modul in care conducem, mai mult decat ne-am fi asteptat.

Cercetatorii israelieni au concluzionat ca soferii care asculta muzica mai ritmata isi dubleaza probabilitatea de a fi implicati intr-un accident, fata de cei care asculta melodii mai lente. Volumul ridicat a fost de asemenea corelat cu sofatul periculos, pentru ca distrage atentia.

In acest studiu realizat de israelieni, 28 de studenti, care aveau carnet de conducere de 7 ani, au condus pe strazile unui Chicago virtual cu muzica la un volum ridicat.

Ei au fost monitorizati cat au condus cu muzica oprita sau ascultand diferite genuri muzicale. Cercetatorii au ales o paleta diversa, de la balade pana la club/techno/electro, piese ce variau de la 60 de batai pe minut pana la peste 120 de batai pe minut.

Soferii care ascultau piese cu un tempo crescut au facut de 2 ori mai multe accidente si au incalcat, de 2 ori mai des, regulile de circulatie decat cei care nu ascultau muzica deloc.

Cercetatorii englezi au preluat proiectul, iar studiul lor a demonstrat ca muzica relaxanta are, la randul ei, un efect negativ asupra condusului. Cu toate ca aceasta incetineste soferii, linistea ramane ideala pentru pastrarea vigilentei la volan.

Englezii au utilizat un simulator de curse, iar, prin monitorizarea studentilor implicati in teste, au demonstrat ca efectul negativ al muzicii relaxante este de a te face sa gandesti ca mergi cu o viteza mult scazuta fata de cea reala.

Topul pieselor care iti stimuleaza agresivitatea

Cercetatorii au realizat un top al melodiilor ce pun sangele in miscare si stimuleaza agresivitatea la volan, piese pe care ar trebui sa le evitati cand conduceti.

Pe aceasta lista se afla piesele Motorhead – Ace of Spades, Guns'N Roses – Paradise City, precum si Bruce Springsteen -Born to Run, Meat Loaf - Bat out of hell. In top au intrat si melodii mai recente, precum Prodigy - You Will Be Under My Wheels, The Killers – When we were young si Feeder – Buck Rogers.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#accident, #campanie, #muzica , #Stiri Auto