CE vrea masini dotate cu sistem automat de apel catre 112

Vineri, 21 August 2009, ora 16:49
2371 citiri
CE vrea masini dotate cu sistem automat de apel catre 112

Comisia Europeana a facut astazi un ultim apel tuturor statelor membre sa grabeasca implementarea voluntara a sistemului de comunicare "eCall" in masini, ce ar apela automat 112 in cazul unui accident si ar trimite coordonatele acestuia, astfel putand fi salvate anual 2.500 de vieti omenesti.

Acest sistem ar putea diminua timpul de raspuns in cazul accidentelor grave, ar micsora gravitatea ranilor cu 10-15% si ar salva viata persoanelor care nu stiu sau nu pot spune unde sunt.

Deocamdata, implementarea eCall de catre autoritatile publice, companiile auto si operatorii telecom este voluntara, iar sistemului nu este operational in prezent in niciun stat membru.

CE avertizeaza, intr-un document adoptat astazi, ca daca niciun progres semnificativ nu este facut pentru punerea in practica a acestui sistem pana la finalul anului ar putea propune masuri legale pentru a impune cat mai rapid in UE aceasta tehnologie care salveaza vieti. In 2008, mai mult de 1,2 milioane de accidente intamplate pe strazile europene au cauzat circa 39.000 de morti si peste 1,7 milioane raniti.

"Prea multi oameni mor pe strazile din Europa. In fiecare saptamana aud despre accidente rutiere, in care eCall ar fi fost necesar. Este timpul ca statele membre si industria sa actioneze. La anul as vrea sa vad primul sistem de acest fel pe masini", a declarat comisarul european pentru societate informatica si media, Viviane Reding, citate de NewsIn.

"Daca eCall nu va fi aplicat voluntar, Comisia Europeana este pregatita sa stabileasca reguli clare pentru a obliga guvernele, industria si serviciile de urgenta sa se conformeze", a adaugat comisarul.

Romania nu a semnat inca acordul pentru eCall, dar si-a exprimat disponibilitatea de a semna acordul UE in acest sens.

Accidentele rutiere costa economia UE peste 160 miliarde euro pe an. Echiparea masinilor din comunitatea europeana cu sistemul eCall ar permite economii anuale de 26 miliarde euro, iar costurile estimate pentru acest sistem sunt mai mici de 100 euro pe autovehicul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#accident, # sistem, # accident , #Stiri Auto