Curtea de Justitie a UE decide azi soarta Uber in Europa

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 09:34
1156 citiri
Curtea de Justitie a UE decide azi soarta Uber in Europa
Foto: Facebook/Uber

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) urmeaza sa adopte, miercuri, o decizie asteptata cu nerabdare de serviciul de rezervari de automobile cu sofer Uber, pentru ca ar urma sa clarifice daca firma americana trebuie sa respecte aceleasi reglementari ca si cele impuse firmelor de taxi.

Uber, care in ultima perioada a intrat in conflict cu autoritatile din mai multe state europene, a sustinut in fata CJUE ca se considera, inainte de toate, drept un serviciu digital care joaca un rol de intermediar intre particulari si soferi, informeaza AFP.

Cu toate acestea, argumentatia Uber nu a convins avocatul general al CJUE, Maciej Szpunar. Acesta din urma a estimat in luna mai ca "platforma electronica Uber, chiar daca este un concept inovator, tine, in principal, de domeniul transportului si in consecinta trebuie sa detina licentele si acordurile cerute de dreptul national".

Insa concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE, chiar daca, in majoritatea cazurilor, judecatorii CJUE tind sa urmeze opiniile avocatului general.

Un judecator spaniol este cel care a cerut avizul CJUE, dupa ce in 2014 a fost solicitat de o asociatie profesionala a soferilor de taxi din Barcelona, care se considera victima a concurentei neloiale din partea Uber.

Asociatia Elite Taxis sustinea ca soferii Uber, care pot transporta persoane in propriile vehicule de pasageri contra remuneratie, trebuie sa detina licente la fel ca si serviciile de taxi din Barcelona.

Pe de alta parte, Uber sustine ca trebuie sa respecte in principal regulile privind libera prestare de servicii legate de noile tehnologi ale informatiei.

Pentru Uber, indiferent care va fi decizia de miercuri a CJUE, aceasta "nu va schimba faptul ca in majoritatea tarilor din UE in care operam deja, respectam reglementarile in vigoare in domeniul transporturilor", a declarat un purtator de cuvant al companiei.

In Romania, Uber este prezent de trei ani si are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 in Bucuresti. Romania este a doua piata ca marime in regiunea central si est europeana, dupa Polonia, si a cincea din Uniunea Europeana.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat, marti, un proiect de hotarare care vizeaza modificarea regulamentului de taximetrie. Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania, a declarat ca sustine proiectul primarului general. "Uber poate sa ramana in Romania, nu avem niciun ...citeste mai departe despre "Curtea de Justitie a UE decide azi soarta Uber in Europa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#Uber Curtea de Justitie UE , #Stiri Auto