Infrastructura aduce si civilizatia in trafic

Joi, 17 Septembrie 2009, ora 10:42
2707 citiri
Infrastructura aduce si civilizatia in trafic

Am avut o vara de vis, din punctul de vedere al sofatului. Cine si-ar fi putut inchipui ca in Bucurestiul anului 2009 s-ar putea circula relativ lejer ?

Si mai interesant este ca putinii soferi ramasi in Capitala pe timpul verii s-au dovedit nu dor civilizati, dar si mai putin grabiti? Veti spune ca aproape in fiecare vara se intampla acest lucru si poate ca aveti dreptate. Cu toate acestea, vara asta a fost nesperat de bine. Nu numai vacanta i-a «indepartat» pe bucuresteni de metropola sufocata de trafic. Eu cred ca si criza economica tine multe masini trase pe dreapta, si in special masini apartinand firmelor bucurestene.

Ei, dar se prea poate ca «luxul» din vremea vacantelor sa fi trecut. Ne vom intoarce din nou la calvarul atat de bine cunoscut? Foarte probabil, caci cauza principala a problemelor aparute in circulatia din Bucuresti nu este, asa cum am fi tentati sa credem, nesimtirea soferilor.

Se sune despre soferii din Romania ca sunt agitati, nervosi, indisciplinati, iar depre cei din Bucuresti calificativele merg mult mai departe inspre latura lor negativa. Cum altfel ai putea fi oare in traficul de aici? Si apoi, inainte de orice, bucurestenii sunt oameni temperamentali, grabiti, nerabdatori.

Ii vezi in orasele de provincie facand slalomuri printre masini, claxonand, pentru ca asta le-a intrat in sange. Si, ca orice reflex dobandit, sofatul agresiv nu poate fi sters din memorie decat atunci cand conditiile in care se circula vor fi diferite.

Grecii, cei mai agresivi din UE

Despre greci se spune ca sunt cei mai agresivi soferi din Uniunea Europeana. Am fost de multe ori in Grecia si, marturisesc, nu intelegeam de unde a aparut afirmatia de mai sus. Este adevarat, pe autostrazi, pe drumurile cu doua benzi pe sens, grecii nu ezita sa calce pedala acceleratiei, cu toate ca sanctiunile pentru depasirea vitezei sunt extrem de dure in aceasta tara.

Pe soselele cu o singura banda pe sens insa, grecii sunt de un calm desavarsit. «Astia parca au inghitit diazepam», il auzeam pe un bucurestean de-ai nostri aflat in vacanta in Grecia si care se lauda cu depasirile lui «la mustata», facute in Grecia. A fost o exceptie, va marturisesc . Extrem de multe masini cu numar de Romania circula, in perioada verii, pe soselele din nordul Greciei, in asa zisul paradis Halkidiki. Cu exceptii care nici macar nu confirma regula, majoritatea romanilor se comporta civilizati pe sosele de acolo.

Sunt in vacanta, veti spune. Este adevarat, dar o vacanta intr-o tara cu o infrastructura pe care tare mult si-ar dori-o si soferii din Romania.

Bulgarii au si ei vedetele lor, poate mai putine decat ale noastre. In Sofia si in apropierea ei au aparut, ca in Bucuresti, masinile de lux. Potentati ai vremii, la fel ca in Bucuresti, nu ezita sa isi etaleze calitatile bolizilor pe patru roti, incalcand orice regula a bunului simt.

Cu toate acestea, parca sunt mult mai putini decat in Romania. In rest, Bulgaria este departe de Romania la numarul de infractiuni in circulatie, sau la numarul de victime pe sosele. Este adevarat, politia din tara vecina nu te iarta daca ai pacatuit, caci si la ei, poate mai mult decat la noi, mita este sfanta.

Cum adica obisnuinta? E regula

De curand am fost in Finlanda si ceva mai inainte in Germania. Ei, aici trebuie sa spun ca nimic nu mai seamana cu Balcanii nostri. La inceput am fost stupefiat cum, la o curba deosebit de modesta, cu o restrictie de viteza de 60 km/ora, sa vad ca absolut toate masinile din trafic se conformau restrictiei. L-am intrebat pe soferul autocarului in care ma aflam daca asta este o obisnuinta in traficul lor. S-a uitat mirat la mine: «Cum adica obisnuinta? E regula!», mi-a zis finlandezul, care nu prea a inteles sensul intrebarii mele.

Cat despre Germania, nici nu mai are rost sa fac vorbire. Atata vreau doar sa amintesc, ca, in urma cu vreo noua ani eram la Hanovra, intr-o delegatie. In apropierea intrarii in oras, gurile de intrare catre autostrada se mai aglomerau din cand in cand. Nemtii stateau civilizati la rand, rabdatori de parca timpul s-ar fi oprit. Doar soferul microbuzului nostru depasea coloana fara nici o problema, considerandu-i, evident, pe nemti niste fraieri. Imi era rusine.

Inevitabil ne intoarcem la noi si la naravurile noastre. Suntem diferiti de germani sau de alte popoare din vestul Europei din multe motive. Sofatul ne poate arata insa foarte multe dintre aceste deosebiri. Nu vreau sa fac acuma trimitere la «smecherii» din Romania, ci la soferii cei multi, fara bolizi cu sute de cai putere.

Parcul auto din Romania s-a schimbat radical in ultimii ani. Soselele au ramas aceleasi. Continui sa cred ca o infrastructura adecvata ne-ar face mai civilizati in trafic. Cum sanse prea mari la aceasta nu prea avem in anii ce vin, trag concluzia ca nici noi nu ne vom schimba comportamentul prea curand. La mai rau decat este mi-e greu sa cred ca vom avansa.

Din pacate, nu doar nervii, indignarea, lipsa de bun simt etc, sunt problemele soferilor romani, ci mai ales infrastructura. Politia, legislatia si sanctiunile pot fi ele oricat de drastice. Este stiut ca orice interdictie face mai mult rau decat o permisiune. Pentru a fi civilizati in trafic, avem mai inainte de toate nevoie de civilizatie in tara. Infrastructura este si ea o componenta a civilizatiei unui stat.

Google Maps vrea să îi convingă pe șoferi să nu mai folosească atât de mult mașina. Noile funcții adăugate
Google Maps vrea să îi convingă pe șoferi să nu mai folosească atât de mult mașina. Noile funcții adăugate
Google Maps introduce o nouă funcționalitate menită să încurajeze utilizatorii să opteze pentru alternative mai ecologice la călătoriile cu automobilul, cum ar fi transportul în comun sau...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#infrastructura, #masinireguli, #soferi, #trafic , #Stiri Auto