Iohannis a promulgat legea transportului alternativ. Uber, Bolt si Clever sunt din nou legale

Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 16:30
1444 citiri
Iohannis a promulgat legea transportului alternativ. Uber, Bolt si Clever sunt din nou legale
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea care prevede ca soferii care fac transport de persoane folosind Uber, Bolt si Clever Go mai au inca 3 luni la dispozitie pentru a intra in legalitate.

Transportul alternativ a aparut in Romania in anul 2015 si a functionat, la inceput, fara a fi reglementat in vreun fel. An de an, taximetristii au iesit in strada si au cerut mai multor guverne sa interzica ridesharingul. N-au reusit, insa.

In cele din urma, tot intr-un context tensionat, la finalul lunii iunie, Cabinetul Dancila a adoptat OUG 49/2019 "privind activitatile de transport alternativ cu autoturism si conducator auto".

Respectiva ordonanta prevedea ca, pentru a face legal transport alternativ de persoane contra cost, atat societatile care opereaza platformele digitale (adica platformele Uber, Bolt etc.), cat si soferii parteneri trebuie sa indeplineasca o serie de conditii.

Spre exemplu, societatile care opereaza platformele digitale trebuie sa obtine aviz tehnic de la Ministerul Comunicatiilor. In schimb, soferii trebuie sa aiba minim 21 de ani, cel putin 2 ani de experienta la volan, dar si un atestat de sofer eliberat de Autoritatea Auto Romana (ARR).

OUG 49/2019 mai prevedea si o serie de conditii pentru masinile de transport alternativ. Mai exact, printre altele, acestea urmau sa fie mai noi de 15 ani si sa aiba ITP-ul facut la fiecare 6 luni.

In plus, pe parbriz si luneta, masinile urmau sa aiba ecusoane pe care sa fie inscris numele platformei digitale folosite de sofer pentru transport alternativ.

Potrivit OUG 49/2019, toate aceste conditii trebuiau indeplinite pana la 1 noiembrie 2019. Intre timp, insa, ordonanta a ajuns in Parlament. Acolo s-a creat si adoptat o lege care sa permita aplicarea pe termen lung a noilor reguli de transport alternativ.

Iar in aceasta lege se prevedea ca toti cei care fac transport alternativ au timp nu pana la 1 noiembrie 2019, ci pana la 1 februarie 2020 pentru a se alinia la cerintele legislative. Pentru cateva momente, industria a rasuflat usurata.

Problema este ca aceasta lege - adoptata de Camera Deputatilor (ca for decizional) pe 22 octombrie - n-a ajuns la promulgare pana pe 1 noiembrie. Asa ca in prima saptamana a acestei luni s-au aplicat prevederile OUG 49/2019, iar multi dintre soferi - nepregatiti inca pentru a respecta legea - au facut transport alternativ ilegal.

Miercuri, 6 noiembrie, Coalitia pentru Economie Digitala anunta ca Politia Rutiera a si inceput sa-i ...citeste mai departe despre "Iohannis a promulgat legea transportului alternativ. Uber, Bolt si Clever sunt din nou legale" pe Ziare.com

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Iohannis promulgat lege Uber legal, #Uber Bolt clever legal, #lege transport alternativ promulgata , #Stiri Auto