Mai putin de o treime din transportatorii din Romania sunt in legalitate

Vineri, 04 Martie 2011, ora 17:47
1444 citiri
Mai putin de o treime din transportatorii din Romania sunt in legalitate

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) sustine ca din cele 115.000 de firme de transport de persoane si marfa inregistrate in Romania, doar 31.481 isi desfasoara activitatea legal, mentioneaza NewsIn.

Din datele statistice prezentate, pe de o parte, de Institutul National de Statistica si, pe de alta parte, de Autoritatea Rutiera Romana, "in Romania sunt inregistrate peste 115.000 de firme cu obiect de activitate principal transportul rutier public de marfa si de calatori. 

Totodata, cele doua tipuri de activitati insumeaza un numar de 102.235 de angajati, rezultand astfel ca numarul total de angajati din domeniu este mai mic cu 12% decat numarul firmelor".

Rezultatele ARR arata ca in Romania numai 31.481 de societati comerciale detin, la data de 3 martie, licente valabile pentru efectuarea in conditii de legalitate a operatiunilor de tranport si ca se efectueaza operatiuni de transport legale cu un numar de 128.714 autovehicule comerciale licentiate.

"Concluziile ce se desprind din datele statistice prezentate anterior sunt extrem de grave si pot fi transpuse prin faptul ca 12% din totalul firmelor cu profil de transport nu au nici un angajat si numai 27,37% din totalul firmelor cu profil transport mai efectueaza activitati legale. In ultimii trei ani, cel putin 50% din operatorii de transport licentiati au renuntat la activitate", potrivit FORT.

Astfel, Federatia Operatorilor Romani de Transport solicita Guvernului Romaniei aprobarea in regim de urgenta a masurii de returnare a accizei din carburant pentru transportatorii romani detinatori de licente publice de transport marfuri si persoane, dupa modelul practicat deja cu succes in multe tari europene precum Spania, Slovenia si de la 1 ianuarie si in Ungaria.

"Aplicarea unei astfel de masuri are dublu efect in economie, reusind sa echilibreze costurile intre transportatorii romani si transportatorii europeni si in acelasi timp incurajeaza transportatorii ilegali sa intre in zona de concurenta loiala, limitand astfel frauda fiscala din domeniul transporturilor auto, care a atins numai anul trecut valoarea de peste 1 miliard de euro", explica reprezentantii transportatorilor.

Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Aspirator sau mop cu abur? Care dintre ele este mai bun în funcție de utilizarea sa?
Dacă vă gândiți să cumpărați un aspirator sau un mop cu abur, dar nu sunteți siguri pe care să îl alegeți, ați ajuns la locul potrivit. Vă vom oferi informațiile pe care trebuie să...
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
#transportator, #fort, #firme de transport , #Stiri Auto