Mii de masini, recuperate de companiile de leasing

Vineri, 27 Martie 2009, ora 14:20
11612 citiri
Mii de masini, recuperate de companiile de leasing

Companiile de leasing se confrunta cu cel mai mare val de recuperari de bunuri din istoria acestei piete. Din ultimul trimestru al anului trecut si pana in prezent, firmele de leasing au recuperat circa 3.000 de bunuri, potrivit unor estimari din piata, in special masini, dar si diverse echipamente si cateva proprietati imobiliare. 

Numarul celor care nu-si mai pot permite sa platesca ratele a crescut de la 0,2% la 5%, iar societatile de leasing si-au mutat oamenii de la vanzari la colectare.

Tot mai multi romani au probleme cu plata ratelor la produsele achizitionate in leasing. Reprezentantii din domeniu sustin ca numarul acestora a crescut spectaculos, iar situatia ar fi si mai dramatica daca firmele de leasing nu ar cauta solutii impreuna cu clientii. In unele cazuri se ajunge la perioade de gratie de cateva luni.

"In prezent, stocul de vehicule recuperate depaseste 300 de autovehicule, cea mai mare majoritate a autoturismelor provenind de la persoane fizice", a explicat Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing

El a adaugat ca aceasta tendinta de crestere mai accentuata a numarului de vehicule recuperate a fost observata incepand cu septembrie 2008.

"Daca exista potential pe termen mediu - cateva luni - de reluare a platilor, cu siguranta acestor clienti li se va aproba reesalonarea sau chiar o perioada de gratie. Este important sa vedem daca clientul nostru are un viitor de dezvoltare si in acest caz trebuie sa fim alaturi de el si sa il sustinem", a explicat Diaconescu.

"Acest val de recuperari este o premiera pentru piata de leasing si a inceput in octombrie-noiembrie anul trecut. Au fost si in trecut reposedari de bunuri de la clienti, dar niciodata intr-o asemenea masura. In prezent avem in stoc circa 120 de masini si echipamente recuperate, in timp ce in anii trecuti erau maximum 20-30 de bunuri", spune Florentina Mircea, directorul general al TBI Leasing, citata de Ziarul Finaciar.

Iulian Urban, specialist in industria colectarii debitelor, sustine ca parcurile de masini ale unor companii au devenit neincapatoare. "Pana acum, aceste parcuri erau folosite pentru niste situatii tranzitorii, pentru ca masina era ori preluata de un potential client, ori scoasa la vanzare", sustine specialistul.

Potrivit firmei de brokeraj Acces Finance, numarul celor care nu mai pot sa-si plateasca ratele la leasing a ajuns la 5%, fata de doar 0,2% in anii trecuti. In cele mai multe cazuri, solutia firmelor de leasing este sa reduca costurile si sa ofere perioade de gratie, altfel risca sa recupereze bunurile si nu aiba cui sa le mai vanda. In 2007, valoarea bunurilor finanta­te pe piata romaneasca de leasing a avansat cu 51,6%, pana la 4,94 miliarde de euro, iar in 2008 piata de leasing ar putea ajunge la 5,5 - 5,7 de miliarde euro.

Secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu, declarase in februarie, ca intarzierea intrarii in vigoare a bugetului de stat pe 2009 a adus in incapacitate de plata multi dintre clientii companiilor de leasing, agenti economici care sunt furnizori de servicii pentru stat si care nu au mai fost platiti de cateva luni de zile.


Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#leasing, #masini, #prezent , #Stiri Auto