Nissan pregateste masina care iti citeste gandurile

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 12:54
1310 citiri
Nissan pregateste masina care iti citeste gandurile

Nissan colaboreaza cu o echipa de cercetatori pentru a concretiza conceptul automobilului viitorului care poate fi condusa cu puterea mintii. Astfel, se pregateste o masina a carei inteligente sa relationeze perfect cu cea a omului si sa actioneze in favoarea securitatii pe carosabil.

Masinile viitorului ar putea sa iti citeasca gandurile, in timp ce conduci, astfel incat sa te duca ele in siguranta acolo unde vrei sa ajungi, potrivit MSNBC.

Ecole Polytechnique Federale de Lausanne din Elvetia a dezvoltat o lucrare de cercetare in care s-a creat o tehnologie bazata pe interfata creier-masina si care permite oamenilor aflati in scaune cu rotile sa se deplaseze folosind puterea mintii.

Acum, in colaborare cu Nissan, echipa a anuntat ca urmatoarea frontiera este alcatuita din relatia dinte soferul si automobilul pe care il conduce.

"Ideea noastra este sa unim inteligenta umana si inteligenta tehnica intr-un asa mod incat sa eliminam conflictul dintre ele si sa asiguram un viitor mai sigur pe strazile noastre", a declarat Jose del Millan, conducatorul proiectului EPFL.

Sistemul va masura activitatea creierului, miscarile ochiului, dar si mediul din jurul masinii pentru a prezice intentiile soferului. Automobilul ar putea sa vireze sau chiar sa intre pe alta strada, pentru a evita un ambuteiaj, fara ca soferul sa puna mana pe volan.

Ideea unor masini care sa ii ajute pe soferi sa se descurce mai bine pe drum nu este total noua. La inceputul acestui ani, un grup de cercetatori germani au prezentat o masina care poate vira la stanga sau la dreapta, folosind puterea mintii.

Acestia au folosit un "Emotive neuroheadset", mai exact, o casca dotata cu 16 senzori care poate citi undele electromagnetice produse de creier. Castile poti fi setate sa recunoasca diferite caracteristici ale creierului asociate cu diferite comenzi, precum virajul la stanga, la dreapta, acceleratia sau frana.

Soferul care doreste sa faca aceste manevre cu puterea mintii trebuie doar sa isi puna castile si sa detina masina doata cu camere video, cu senzori radar si laser care ii ofera o perspectiva tridimensionala pe monitorul incorporat asupra a tot ceea ce se intampla in jurul sau.

Intr-un experiment realizat de acei cercetatori, soferul ajunge intr-o intersectie si ii comanda masinii sa faca dreapta. Dupa o scurta intarziere, masina vireaza la dreapta.

Un al doilea experiment realizat intr-un aeroport dezafectat din Berlin testeaza comenzile de accelerare si franare, dar si alte comenzi, care au fost indeplinite de autovehicul, desi tot cu o usoara intarziere.

Cercetatorii au subliniat ca aceasta este doar "o dovada a existentei unui concept". Sarcina propriu-zisa fiind cea de a dovedi ca se poate conduce cu puterea mintii.

"Mai e mult pana vom controla cu totul masina doar cu ajutorul creierului", spuneau, pe atunci, cercetatorii.

Asteptam cu nerabdare concretizarea conceptului, insa ne indoim ca acesta va fi compatibil cu tara in care traim si infrastructura din dotare.

Chiar si in alte tari perioada de tranzitie, in care autovehiculele clasice si cele controlate cu puterea mintii convietuiesc, ar putea fi extrem de dificila.

Mai mult decat atat, e greu de crezut ca strazile vor fi mai sigure atunci cand masinile vor actiona dupa primul impuls al soferilor.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#masina citeste gandurile, #nissan, #nissan cercetatori, #nissan puterea mintii , #Stiri Auto