Norma ce reglementeaza sistemul bonus/malus la RCA a fost publicata in Monitorul Oficial

Vineri, 27 Noiembrie 2009, ora 17:34
3590 citiri
Norma ce reglementeaza sistemul bonus/malus la RCA a fost publicata in Monitorul Oficial

Norma privind asigurarea de raspundere civila obligatorie (RCA), care reglemeteaza, printre altele, si modul de aplicare al sistemului bonus/malus care va fi operational din 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial, informeaza NewsIn.

Potrivit normei, reducerea sau majorarea stabilita conform sistemului bonus/malus se aplica tarifelor notificate si practicate de catre societatea de asigurare la care asiguratul doreste sa incheie asigurarea RCA. Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de emitere a politei, se mentioneaza in document.

Sistemul bonus/malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 clase de malus.

Clasa B0 este atribuita unui asigurat nou, fara istoric in asigurare, se mentioneaza in document.

Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului, indiferent de modul de protocolare a acestuia, prin procesul verbal intocmit de politie ori prin constatare amiabila de accident.

Daca in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, asiguratii beneficiaza de bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare, dupa cum urmeaza: o clasa, in cazul in care noua polita se incheie pe o perioada de sase luni, si doua clase, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de un an. Daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune platite, asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare.

Pentru perioada de referinta se poate aplica cel mult o malusare, se mai arata in document. In situatia in care un asigurat detine mai multe vehicule, sistemul bonus/malus se aplica distinct prntru fiecare vehicul.

De asemenea, in cazul instrainarii/radierii vehiculului asigurat, stabilirea noii clase de bonus/malus pentru un vehicul nou-dobandit se face pornind de la clasa bonus/malus de care asiguratul a beneficiat anterior.

In situatia in care, din motive tehnice, baza de date CEDAM nu poate fi interogata, asiguratorul poate stabili daunalitatea pe baza unei declaratii pe propria raspundere a asiguratului.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a stabilit ca sistemul bonus/malus pentru RCA sa fie introdus incepand cu 1 ianuarie 2010. Tot din ianuarie, asiguratorii vor fi obligati sa emita politele RCA in sistem electronic. 

 

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#asigurari, #bonus, #daune, #malus, #rca , #Stiri Auto