Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto. Cum se prezinta situatia in Romania

Marti, 26 Decembrie 2017, ora 12:11
1622 citiri
Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto. Cum se prezinta situatia in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila.

Aproape o treime dintre masinile noi vandute in Norvegia in acest an sunt electrice, iar specialistii se asteapta ca procentul sa creasca la 40% in 2018, potrivit The Guardian.

Pentru a dezvolta acest sector, autoritatile din Norvegia au creat mai multe facilitati pentru potentialii clienti. Intr-o tara care are unele dintre cele mai mari taxe din Europa, norvegienii ce si-au cumparat masini electrice au primit mai multe facilitati.

Astfel, pentru masinile electrice nu se platesc taxe de import si TVA, taxele de drum au preturi mai mici, iar de anul urmator vor disparea complet. In plus, proprietarii masinilor electrice nu vor mai plati roviniete, taxe de feribot, pot parca pe gratis si pot calatori pe liniile speciale dedicate autobuzelor.

In aceste conditii, nu e de mirare ca pe strazile din Norvegia a devenit ceva obisnuit sa vezi masini precum BMW i3, Nissan Leaf sau, in cazuri mai fericite, cele din gama Tesla. Iar zumzetul scos de motoarele electrice a devenit ceva normal penetru norvegieni.

Dezvoltarea acestui sector nu i-a scapat insa pe norvegieni de controverse. Asta deoarece, de anul urmator, guvernantii norvegieni au hotarat totusi ca reducerile de taxe de import sa se aplice doar pentru masinile mai ieftine. O decizie care vizeaza direct modelele Tesla, foarte populare in aceasta tara.

"Oamenii care au bani sa-si cumpere masini foarte scumpe si puternice isi pot permite sa plateasca si taxele de import", a spus Jorgen Naesje, ministrul de finante din Norvegia.

Chiar si asa, Norvegia este lider mondial la inmatricularea masinilor electrice noi in 2017, cu paroximativ 30 de procente. Pe locul doi se afla Hong Kong (21%), Islanda (8%), Suedia (4%), Ucraina (3%) si Belgia (3%).

Romania e la ani lumina distanta, desi ofera cele mai mari bonusuri din UE

Statul roman le ofera celor intersati un bonus de 10 mii de euro, o suma uriasa ce poate acoperi pana la 50% din costurile unei masini noi electrice.

Totusi, lipsa infrastructurii se simte si la acest capitol, iar multi romani sunt reticienti in a cumpara masinile electrice ce au costuri tot mai accesibile.

Lipsa prizelor de incarcare este cea mai mare problema pe care o avem. Cu exceptia unor supermarketuri si a mall-urilor, in Bucuresti este o adevarata provocare sa gasesti un loc in care poti inca ...citeste mai departe despre "Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto. Cum se prezinta situatia in Romania" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#masini electrice Norvegia, #masini electrice Romania , #Stiri Auto