Pentru companiile de rent a car, criza este un "pestisor de aur"

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 11:18
2292 citiri
Pentru companiile de rent a car, criza este un "pestisor de aur"

Desi traversam o perioada de criza economica, firmele de rent a car cresc intr-un ritm accelerat. Explicatia este simpla, locul turistilor, tot mai putini si tot mai stransi la buzunar, a fost luat de companii.

Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica, in primele cinci luni ale acestui an, au insumat 2,03 milioane de turisti, in scadere cu 14,8% fata de cele din perioada similara a anului trecut. In ccea ce priveste perioadele petrecute de acestia in tara noastra au fost cu 24% mai scurte. Criza nu a afectat doar vacantele, ci si buzunarele turistilor, care se uite cu mare atentie la cheltuieli. Multi dintre ei au taiat, asadar, de pe lista hotelurile de patru si cinci stele, restaurantele de lux si inchirierile de masini.

In ciuda acestor date, cei mai importanti jucatori ai pietei autohtone de rent a car se lauda cu evolutii demne de vremuri de boom economic. „In primele sase luni ale lui 2009, numarul tranzactiilor a crescut cu 30% fata de perioada similara a anului trecut. Rezervarile turoperatorilor din Europa s-au majorat cu 129%, cele facute de clienti corporate cu 27%, tranzactiile pentru replacement au evoluat pana la plus 80%, in timp ce rezervarile turoperatorilor din SUA si Canada au scazut cu 77%“, declara Mirela Olariu, marketing director al Avis Romania, citat de Capital.

„Numarul de clienti a crescut, in primul semestru, cu 20%, iar cifra de afaceri, cu 30%. Estimam ca vom avea o cifra de afaceri de peste 3,5 milioane de euro in 2009, consolidandu-ne, astfel, pozitia de lider pe piata“, arata, la randul sau, Dan Stefan, director executiv al Autonom Rent a Car, firma care detine una dintre cele mai mari flote din Romania (peste 500 de vehicule).

Salvarea vine de la companii

Exista o explicatie destul de simpla pentru aceasta tendinta. „Daca in primul semestru din 2008 peste 70% din clienti proveneau din turism (leisure si business), in 2009 raportul s-a inversat. Peste 55% din inchirieri se fac catre companii, fiind in principal vorba de contracte nationale de oferire a unei masini la schimb in caz de accident sau avarie, inchirieri pe termen mediu pentru suplimentarea temporara a parcului existent sau externalizare completa prin leasing operational full service“, afirma Dan Stefan.

Fleet Management Services a simtit, la randul ei, oportunitatile pietei, hotarand in aprilie sa ofere si servicii de rent a car si „mini lease“, profitand si de numarul mare de masini returnate catre companiile de leasing.

Si celalalt membru al triadei care domina piata de profil, Sixt Nw Kopel, spune ca primele sase luni au adus o crestere a numarului de tranzactii. „Inchirierile externe au evoluat cel mai bine, fiind cu 360% mai mari. In perioada estivala, numarul clientilor turisti l-a depasit pe al clientilor business“, arata directorul general al companiei, Dudy Perry. El afirma ca nu au existat reduceri de tarife dictate de criza. Din contra, criza l-a ajutat sa obtina preturi mai bune pentru intretinerea sau reinnoirea parcului de vehicule.

Pretul minim cu care poate fi inchiriata o masina in Romania este de 18 euro. Tariful este pentru clasa mini si pentru inchirieri de minim 30 de zile.

Gabriela Garjoaba

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criza, #euro, #masina, #turisti , #Stiri Auto