Rabla primeste tot mai putini bani. Bugetul pe 2018 scade cu peste 50 de milioane de lei

Duminica, 28 Ianuarie 2018, ora 21:43
1304 citiri
Rabla primeste tot mai putini bani. Bugetul pe 2018 scade cu peste 50 de milioane de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul programului "Rabla" este in acest an mult mai mic decat anul trecut. Si editia din 2017 incepuse cu un buget inferior celui din 2016, insa statul a alocat in toamna bani pentru o suplimentare a numarului de tichete.

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) are prevazute, in 2018, venituri in scadere cu 27,8% fata de anul precedent. Dintre programele de mediu cel mai important ramane si in acest an "Rabla", prin intermediul caruia romanii care isi caseaza autoturismul vechi pot primesc o prima in valoare de 6.500 lei.

Acesta suma urmeaza sa se scada din pretul unui autoturism nou cumparat, in anumite conditii. In afara de prima de casare, proprietarii care isi caseaza masina veche pentru a-si cumpara una noua pot primi si ecobonusuri.

Daca anul trecut bugetul total al programului (inclusiv suplimentarea cu 4.000 de tichete in toamna) a fost de 205 milioane lei, in acest an acesta va fi de doar 150 milioane lei.

Cornel Brezuica seful AFM anunta inca din toamna anului trecut ca programul Rabla va continua si in 2018 "pentru ca tendinta este de reducere a emisiilor de carbon. Este o cerinta a Uniunii Europene si o obligatie asumata de Romania".

In 2017 programul Rabla avusese o alocare initiala de 180 de milioane de lei. Bugetul a fost suplimentat ulterior cu 25 milioane lei.

Potrivit Notei de fundamentare a proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2018 al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), postat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului, veniturile AFM pentru 2018 sunt estimate la 406,242 milioane lei, cu 27,8% mai mici in comparatie cu cele inregistrate in anul precedent. In 2017, veniturile au fost de 562,519 milioane lei.

Din totalul veniturilor estimate in acest an, suma de 400,992 milioane de lei reprezinta venituri fiscale (alte impozite si taxe fiscale), iar 5,250 milioane de lei venituri nefiscale (dobanzi la depozitele constituite din excedentul anilor precedenti).

Programul Rabla continua si in 2018. Va pune accent pe reducerea emisiilor de carbonProgramul Rabla 2018: Care sunt conditiile... citeste mai departe despre "Rabla primeste tot mai putini bani. Bugetul pe 2018 scade cu peste 50 de milioane de lei" pe Ziare.com

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#buget program Rabla 2018, #buget Administratie Fond Mediu Rabla 2018, #program Rabla Rabla Plus 2018 , #Stiri Auto