Sanctiunile din noua legislatie rutiera, modificate substantial

Sambata, 21 Septembrie 2013, ora 10:20
1655 citiri
Sanctiunile din noua legislatie rutiera, modificate substantial

Sanctiunile din noua legislatie rutiera au fost micsorate substantial fata de proiectul de act normativ initial, cea mai mare amenda fiind stabilita la 9.600 lei, fata de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, dupa un accident grav, urmand sa vizeze o perioada de cel mult doi ani, fata de cinci.

"La finalul celor 10 zile de dezbatere publica, azi, 20 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe site-ul institutiei forma revizuita a proiectului Ordonantei de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice", se arata intr-un comunicat al MAI.

"Forma revizuita a proiectului de act normativ a fost redactata in baza propunerilor, sugestiilor si opiniilor primite pana in prezent din partea cetatenilor, societatii civile, a diferitilor parlamentari care au avut luari de pozitie publica sau organizatii non-guvernamentale, ca urmare a supunerii documentului initial in dezbatere publica ", se specifica in comunicat.

Ministerul mai informeaza ca, in urmatoarele doua - trei saptamani, va initia "o serie de intalniri cu organizatiile profesionale, societatea civila si grupurile parlamentare interesate de problematica circulatiei pe drumurile publice, in scopul finalizarii acestui proiect de act normativ".

Practic, forma revizuita, facuta publica la noua zile dupa cea initiala, include sanctiuni sensibil mai mici decat cele din prima varianta a proiectului.

De pilda, la articolul dedicat claselor de sanctiuni, cele prevazute la clasa a VI-a sunt acum intre 51 si 120 de puncte de amenda, ceea ce inseamna ca un sofer va fi obligat sa scoata din buzunar pana la 9.600 de lei. In forma initiala a proiectului de act normativ, cea mai severa clasa de sanctiuni era intre 125 si 200 de puncte de amenda, respectiv o suma maxima de 16.000 de lei.

Sanctiuni mai blande decat cele din prima forma a ordonantei sunt si cele de suspendare a carnetului in cazul unor accidente grave.

In prima forma a proiectului, cea mai aspra sanctiune de acest fel era suspendarea carnetului pentru cinci ani, "in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat vatamarea corporala sau decesul unei persoane daca regula de circulatie incalcata este conducerea sub influenta bauturilor alcoolice a unui autovehicul, atunci cand instanta de judecata sau, dupa caz, procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea ori incetarea procesului penal cu aplicarea unei sanctiuni administrative".

Din noua forma a proiectului a fost scoasa si sanctionarea cu amenda din clasa a VI-a plus suspendarea permisului pentru doi ani in cazul soferilor care trec pe rosu.

Conform noului proiect, nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului va fi sanctionata gradual, in functie de gravitatea consecintelor, incepand cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile si de la 6 la 8 puncte amenda.

Tot noua forma a ordonantei prevede intre 51 si 200 de puncte amenda, plus suspendarea carnetului pentru un an, in cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale dupa: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune, precum si nerespectarea semnificatiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferata simpla, fara bariere, Trecere la nivel cu o cale ferata dubla, fara bariere insotite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferata; conducerea unui autovehicul pe una din caile autostrazii, in sens opus celui in care se desfasoara in mod normal circulatia;

depasirea de catre conducatorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv si pentru categoria din care face parte autovehiculul condus; conducerea unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#noua legislatie rutiera, #sanctiuni cod Rutier, #proiect act normativ , #Stiri Auto