Scandalul Dieselgate: Mii de europeni mor anual din cauza emisiilor vehiculelor

Luni, 18 Septembrie 2017, ora 11:07
1264 citiri
Scandalul Dieselgate: Mii de europeni mor anual din cauza emisiilor vehiculelor
Foto: Arhiva Pixabay

Emisiile de oxid de azot provenite de la vehiculele diesel europene, ale caror teste au fost trucate de constructori pentru a le face sa para ecologice, ar putea fi responsabile de producerea a aproape 5.000 de decese pe an in Europa din cauza poluarii aerului, indica un studiu publicat luni.

Aceste cifre sunt in concordanta cu evaluarile anterioare ale numarului de decese cauzate de scandalul "dieselgate", care a izbucnit atunci cand Volkswagen a recunoscut, in 2015, ca a manipulat testele privind emisiile vehiculelor sale, arata AFP.

Numerosi alti producatori au fost suspectati ca ar fi facut acelasi lucru.

Un studiu publicat in luna mai in revista Nature a estimat ca, in 2015, 38.000 de decese "premature" au fost cauzate in intreaga lume de emisiile in exces.

Studiul publicat luni in revista Environmental Research Letters se concentreaza pe situatia din Europa (cele 28 de tari ale Uniunii Europene plus Norvegia si Elvetia).

Cercetatorii din Norvegia, Austria, Suedia si Olanda au calculat ca aproximativ 10.000 de decese pot fi atribuite in fiecare an in Europa poluarii cu particule fine emise de vehiculele usoare care functioneaza cu motorina.

Aproape jumatate dintre ele (aproximativ 4.750) ar fi fost evitate daca emisiile provenite de la aceste vehicule pe sosele ar fi fost aceleasi cu cele observate in testele de laborator.

Volkswagen a recunoscut ca a instalat in masini dispozitive ilegale de reducere a emisiilor numai in timpul perioadei de testare.

Tarile cu cele mai multe decese sunt Italia, Germania si Franta, "din cauza populatiei lor mari si a proportiei ridicate a autovehiculelor diesel", spun cercetatorii.

Numarul vehiculelor diesel a crescut rapid in Europa din anii 1990, comparativ cu vehiculele pe benzina, iar acum reprezinta aproape jumatate din flota de vehicule europene. Mai mult de 100 de milioane de automobile diesel circula in Europa, de doua ori mai multe decat in restul lumii, noteaza autorii.

Motoarele diesel emit mai putin dioxid de carbon, nociv pentru clima, decat cele pe benzina, dar cu mult mai mult oxid de azot.

Oxidul de azot, in special dioxidul de azot (NO2), este un gaz de esapament care este daunator pentru sistemul respirator. NO2 contribuie, de asemenea, la formarea de ozon, un alt poluant.

Mai multe teste de emisii au intrat in vigoare in septembrie in Europa.

Citeste si Prima condamnare in scandalul Dieselgate: Un inginer Volkswagen a ajuns la inchisoare, dar si Volkswagen schim ...citeste mai departe despre "Scandalul Dieselgate: Mii de europeni mor anual din cauza emisiilor vehiculelor" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#emisii masini disel morti, #poluare masini diesel, #decese emisii masini diesel Europa , #Stiri Auto