Sistemul ESP devine obligatoriu pentru masinile noi vandute in Europa

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 13:45
1333 citiri
Sistemul ESP devine obligatoriu pentru masinile noi vandute in Europa
Foto: amsonline.ro

Uniunea Europeana a anuntat ca sistemul de control al stabilitatii (ESP) este o dotare obligatorie pentru toate masinile si autovehiculele usoare de marfa vandute pe batranul continent de la 1 noiembrie 2014, iar din 2015 masura va fi aplicata tuturor autovehiculelor indiferent de categoria acestora, anunta marti portalul worldcarfans.com.

Pana in prezent 84% din autovehiculele noi comercializate in Europa au avut ca dotare acest sistem (Electronic Stability Programe, ESP) - tehnologie care se bazeaza pe un set de senzori, care masoara de 25 de ori pe secunda daca masina ruleaza optim pastrand directia pe care soferul o imprima acesteia. In momentul in care computerul masinii sesizeaza ca autovehiculul nu mai ruleaza corespunzator pe traiectorie si exista riscul unui derapaj, calculatorul reduce cuplul motor in momentul respectiv si franeaza individual rotile masinii astfel incat autovehiculul pastreaza aderenta optima de rulare si se reinscrie pe traiectoria transmisa de catre sofer, transmite Agerpres.

Gerhard Steiger, presedinte al Diviziei de Control a Sistemelor Sasiului din cadrul companiei Bosch, a declarat ca 'ESP-ul salveaza vieti' si potrivit unui studiu al companiei, in 2011 tehnologia ESP a prevenit producerea a 33.000 de accidente si a salvat peste 1.000 de vieti la nivelul statelor Uniunii Europene.

ESP-ul a fost introdus pe masinile de serie, ca versiune al unui sistem de control al tractiunii, in 1995 de catre Mercedes pe modelul sau W-140 S classe si BMW in cadrul unui proiect de cercetare dezvoltat in colaborare cu Bosch, iar din 1998 de Volvo pe noul sau model S80. De la introducerea sa, in 1995, tehnologia a prevenit 190.000 de accidente si a salvat peste 6.000 de vieti in Europa.

Tehnologia ESP a fost introdusa ca masura obligatorie din septembrie 2011 in Canada si SUA, pentru toate vehiculele cu masa pana la 4,5 tone, fiind de asemenea prezenta pe masinile noi vandute in Australia si Israel.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#sistemul ESP obligatoriu masini, #masini noi vandute Europa , #Stiri Auto