Soferii, obligati sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna sau all season

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 00:02
2033 citiri
Soferii, obligati sa-si echipeze masinile cu anvelope de iarna sau all season

Soferii vor fi obligati ca, in perioada sezonului rece, sa isi echipeze masinile cu anvelope de iarna sau tip all season, in caz contrar urmand sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 4.000 lei, a anuntat, miercuri seara, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, potrivit Mediafax. 

Obligatia a fost introdusa prin ordonanta aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului. Ministrul a precizat ca obligatia anvelopelor de iarna va fi valabila de la inceputul lunii noiembrie, pentru drumurile publice acoperita cu zapada, gheata sau polei.

"Definitia acestor anvelope este data exact asa cum este in directiva europeana si fac specificatia ca include cauciucurile all season, cele care au fost foarte des invocate in dezbaterile publice", a spus ministrul.

In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

"Obligativitatea este pentru toate tipurile de autovehicule. Se face distinctie in cazul autovehiculelor de marfa si a celor care au tractiune, ele sunt obligate sa fie dotate pe axele motoare.

Este obligatoriu pe cele patru roti atunci cand discutam despre autoturisme, iar atunci cand discutam despre autovehiculele de marfa sunt obligatorii pe axele de tractiune", a explicat Boagiu.

Intrebata de jurnalisti daca un sofer care foloseste plasa de lanturi mai este obligat sa se doteze cu anvelope de iarna, Boagiu a raspuns ca aceasta obligatie este valabila atunci cand se circula pe drumuri publice neacoperite cu zapada.

"Doar in situatia in care circuli pe drumurile publice care nu sunt acoperite cu zapada, atunci se sanctioneaza din nou, pentru ca lanturile deterioreaza drumurile. Lantul pus pe suprafetele carosabile acoperite cu gheata sunt, de fapt, egale cu zero, aluneci la fel", a spus Anca Boagiu.

Ordonanta adoptata de Guvern confera administratorului drumului posibilitatea de a recupera costurile intrerventiei de degajare a sectorului de drum afectat si asigura recuperarea costurilor pe care acesta le are pentru repararea drumului.

Recuperarea costurilor poate fi efectuata atat de la asigurator, cat si de la proprietarul autovehiculului, in cazul in care se dovedeste ca acesta este vinovat de paguba produsa in lipsa dotarilor specifice, sau de la proprietarul firmei de transport.

Surse participante la sedinta de saptamana trecuta a Guvernului au relatat atunci agentiei MEDIAFAX ca membrii Cabinetului au discutat ordonanta privind obligativitatea anvelopelor de iarna, iar premierul Boc a intrebat, urmarit atent de ministri interesati de masinile personale, daca pneurile all season respecta noile norme, Boagiu spunand ca acestea pot fi folosite in continuare.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a lansat recent in dezbatere publica un nou proiect de ordonanta care prevede obligativitatea echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna in sezonul rece si estimeaza ca statul va incasa TVA de 445 milioane euro din vanzarile de cauciucuri.

Conform proiectului, conducatorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi penalizati cu 9 pana la 20 de puncte, amenda si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii. 

Cum poți economisi când cumperi anvelope de vară
Cum poți economisi când cumperi anvelope de vară
În căutarea anvelopelor de vară, fiecare șofer își dorește să găsească echilibrul perfect între calitate și costuri. Articolul de astăzi vă oferă o serie de sfaturi și strategii...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#soferi, #anvelope de iarna, #anvelope, #cauciucuri de iarna, #lege, #masini dotate cu anvelope de iarna , #Stiri Auto