Taxa auto ar putea aduce 500 mil euro guvernului

Duminica, 20 Februarie 2011, ora 18:43
1693 citiri
Taxa auto ar putea aduce 500 mil euro guvernului

Guvernul estimeaza pentru acest an incasari din taxa auto de aproximativ doua miliarde lei, cu 437,5 milioane lei (100 milioane euro) peste prognoza veniturilor atrase din aceasta sursa in 2010 si de trei ori mai mult decat incasarile inregistrate in 2009, pe fondul majorarii taxei la 1 ianuarie. 

Incasarile obtinute de Guvern din taxa pe poluare pentru autovehicule sunt varsate la Fondul pentru Mediu, iar in bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2011 al Fondului, aprobat recent, Executivul a inclus venituri totale estimate de 2,057 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 500 milioane euro) din aceasta taxa.

Pentru anul trecut, incasarile obtinute din taxa auto sunt prognozate la 1,62 miliarde lei, cu aproape un miliard de lei mai mare decat incasarile efective inregistrate in 2009. 

In 2009, pe fondul scaderii drastice a numarului de inmatriculari auto, incasarile statului din taxa de poluare pentru autovehicule au fost de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai putin decat indicau estimarile initiale.

Guvernul a decis, la finele anului trecut, ca taxa de poluare auto sa fie majorata, din 2011, in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.

Reprezentanti ai unor companii din piata de profil au apreciat ca o crestere a nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastica a importului de masini second hand, intensificandu-se astfel comertul prin dealeri, cu vehicule rulate deja inmatriculate in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#taxa auto, #taxa de poluare, #autovehicule, #masini second hand, #majorarea taxei auto , #Stiri Auto