Ti s-a ridicat masina? Afla cat te costa ca sa o recuperezi

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 15:02
2063 citiri
Ti s-a ridicat masina? Afla cat te costa ca sa o recuperezi

Locurile legale de parcare din Capitala sunt putine si mereu ocupate, asa ca foarte multi bucuresteni se gasesc in situatia de a-si lasa masina pe unde apuca, riscand sa se trezeasca cu autoturismul ridicat si o amenda usturatoare.

Ce poti sa faci atunci cand nu mai gasesti masina in locul in care ai parcat-o? In primul rand trebuie sa suni la Politie pentru a verifica daca masina a fost furata sau ridicata pentru parcare neregulamentara. Daca masina a fost doar ridicata, politistii iti vor da numarul de telefon de la parcul auto unde a fost dusa, in functie de sectorul de unde a fost ridicata.

Urmatorul pas: suni la firma de ridicari pentru a primi confirmarea ca masina se afla acolo si ca sa afli cat ai de platit la recuperare.

Ca sa recuperezi masina de la locul unde a fost depozitata este bine sa mergi cat mai repede, deoarece se aplica o taxa suplimentara de depozitare pentru fiecare 24 de ore. Din nefericire, cu aceasta ocazie va trebui sa scoti bani buni din buzunar, reprezentand costul recuperarii masinii, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Soferilor si a Drepturilor acestora din Romania (ASDR).

De exemplu, in sectorul 1, costul eliberarii masinii este de 833 lei in primele 24 ore (taxa de ridicare: 238 lei; taxa de transport: 238 lei; taxa de depozitare prima zi: 357 lei). Taxa de depozitare pentru fiecare 24 de ore este 357 lei.

Ceva mai ieftin este in sectorul 2, unde acest cost este de 550 lei, in primele 24 ore. Taxa de depozitare pentru fiecare 24 de ore este 180 lei.

Tot 550 lei, pentru primele 24 ore, este si tariful din sectorul 3, insa taxa de depozitare pentru fiecare 24 de ore este mai mica, de 150 lei.

Aceeasi taxa de eliberare, in sectorul 4, este de 774 lei in primele 24 ore, in timp ce taxa de depozitare pentru fiecare 24 de ore este 297,5 lei.

Cel mai mic cost este in sectorul 6, de 500 lei, in primele 24 ore, iar taxa de depozitare pentru fiecare 24 de ore este de 220 lei.

La costul eliberarii masinii se mai adauga si amenda primita de la Politia Rutiera, intre 120 si 240 lei. Daca nu platesti in 48 de ore, suma se dubleaza. Impreuna cu amenda vei primi si 3 puncte de penalizare.

Crezi ca ai parcat regulamentar. Ce e de facut?

In cazul in care consideri ca ai parcat regulamentar sau ai alte motive intemeiate pentru a contesta ridicarea masinii, poti face o contestatie la Judecatoria sectorului in care a fost ridicata masina. Pentru acest lucru trebuie sa ai procesul verbal in original si copie, cartea de identitate in original si copie, precum si contestatia.

De asemenea, trebuie sa stii ca firma de ridicari are obligatia sa transporte masina fara a-i produce avarii. Inainte de ridicare, masina este fotografiata din diverse unghiuri, pentru a constata eventualele avarii (zgarieturi etc.) existente inainte de ridicare.

De aceea, este recomandat sa examinezi cu atentie masina si daca observi zgarieturi care nu existau inainte, sa nu semnezi procesul verbal de receptie a autoturismului. Ulterior, poti da in judecata firma de ridicari auto si sa recuperezi taxele platite pentru recuperarea masinii (taxa de ridicare, taxa de transport si taxa de depozitare).

De unde faci rost de bani daca ai portofelul gol?

Ridicarea masinii te poate prinde nepregatit din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, masina trebuie recuperata in primele 24 de ore, pentru a nu plati in plus taxa de depozitare pentru urmatoarele zile.

In acest caz, ASDR pune la dispozitie membriilor sai suma necesara recuperarii masinii in cel mai scurt timp posibil, urmand ca aceasta suma sa fie inapoiata Asociatiei integral sau in rate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#parcare, #masina, #taxa recuperare, #amenzi , #Stiri Auto