Transportatorii americani, inspirati de navetistii Europei, reinventeaza autostopul

Vineri, 22 August 2014, ora 16:40
1502 citiri
Transportatorii americani, inspirati de navetistii Europei, reinventeaza autostopul

Sistemul de transport in comun din metropolele americane se dovedeste nesatisfacator pentru pasageri. Noile firme intrate pe piata transportului in comun din marile orase promit sa reduca fie timpul, fie costurile de transport, luand ca model exemplul europenilor.

Desi Statele Unite inregistreaza un numar mare de autostopisti prezenti pe soselele interstatale, hitchhiking-ul americanilor cu greu poate fi transpus intr-o afacere, in conditiile in care calatorii de pe marginea drumului sunt obisnuiti sa nu plateasca propriu-zis cursa, scrie The Economist.

Afacerea unui nou tip de inchiriere auto

In schimb, inchirierea unei masini poate fi mult mai ieftina, daca firma care ofera acest serviciu mai gaseste clientului doi-trei companioni care merg in aceeasi directie. Cam aceasta este ideea de la care au pornit directorii firmei Uber, Lyft, and Sidecar din San Francisco.

Practic, clientul anunta din timp agentia de inchirieri de traseul pe care il va urma cu masina lor, iar agentia incearca sa ii gaseasca alti companioni pe ruta mentionata, pentru reducerea costului de inchiriere si de consum al masinii.

In statele europene sunt deja numeroase site-uri si aplicatii pentru telefoanele inteligente care permit deplasarea pe bani putini in interiorul UE. Mai mult, autostopistul european, odata debarcat, poate apela la aceste aplicatii pentru smartphone pentru a-si gasi inclusiv cazare.

Pe Twitter, cel putin, termenul autostop are o pagina rezervata unde se plaseaza anunturile de calatorie ale celor interesati, iar moda "carpooling" este deja prezenta si in Romania, unde costurile de deplasare spre plajele noastre sau ale bulgarilor sunt impartite frateste intre ocupantii unei masini.

Boston: cu microbuzul la scara

Acesta nu este un serviciu de lux, ci unul destinat navetistilor, chiar daca microbuzul care trebuie sa te duca la munca opreste la scara casei tale la fel ca o limuzina. Bridj, o noua afacere deschisa in Boston, promite sa ii scuteasca pe abonatii la mijloacele de transport in comun de chinul inaintarii in ritm de melc pe traseele foarte aglomerate ale transportului in comun asigurat de primaria metropolei.

Bridj este dincolo de toate o aplicatie care se bazeaza pe datele preluate de la Google Earth, Facebook si municipalitate pentru a creiona rutele cele mai rapide de transport in oras. Fiecare comanda inregistrata prin Bridj dezvolta aplicatia, stabilind noi rute si noi destinatii

Daca o distanta de 3,3 kilometri, la ora de varf, intre Coolidge Corner si Piata Kendall, o parcurgi cu metroul suspendat din Boston intr-o ora, Bridj promite sa te duca in aceleasi puncte in doar 20 de minute. Timpul economisit se resimte insa in buzunar, in conditiile in care transportul asigurat de Bridj costa 6 dolari, ceva mai mult decat cei 2,5 dolari platiti la metrou sau 1,5 dolari la autobuz.

"Doar 30% dintre locuitorii din Boston au acces direct la locul de munca folosind mijloacele de transport in comun, iar media timpului petrecut in acestea este de 90 de minute pe traseul dintre casa si locul de munca", explica Matthew George, fondatorul Bridj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#transport auto, #aurostop, #afaceri transport , #Stiri Auto