UE nu a impus taxa de autostrada. Vezi cum se scuza Boagiu

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 09:33
1113 citiri
UE nu a impus taxa de autostrada. Vezi cum se scuza Boagiu

Comisia Europeana sustine ca taxa de autostrada, pe care vrea guvernul sa o instituie, nu reprezinta o obligatie impusa de Comisie si ca este exclusiv o decizie luata de Guvernul roman, contrazicand-o astfel pe ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, care sustinea ca taxa reprezinta una dintre conditiile impuse de institutia internationala.

Intr-un raspuns oficial, de la Comisia Europeana, obtinut de Gandul, reprezentantii institutiei internationale sustin ca taxa de autostrada este exclusiv decizia Guvernului roman, respectiv hotararea Ministerului Transporturilor.

"Introducerea taxelor de trecere nu este o conditie pentru a beneficia de platile din fondurile comunitare", au explicat pentru Gandul oficialii Directoratului General pentru Mobilitate si Transport din cadrul Comisiei Europene (DG Move), organismul european care se ocupa de reglementarile UE privind transporturile.

Pe de alta parte, ministrul de resort, Anca Boagiu, sustine ca taxa de autostrada a fost una dintre conditiile impuse de Uniunea Europeana si acceptata de Guvern.

"Este una din conditiile impuse de UE si acceptata de Guvern. Consultantii nostri cu cei de la JASPERS (o initiativa lansata de UE, BEI si BERD pentru sustinerea proiectelor europene, n.r.) lucreaza la calcularea taxei, iar valoarea acesteia o vom comunica aproape de finalizarea contractului", a declarat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor.

Ministerul a cerut un drept la replica, in urma stirii publicate de cotidianul amintit, in care sustine ca necesitatea introducerii unei taxe de autostrada a reiesit din discutiile avute cu oficialii Directoratului General de Politica Regionala (DG Regio), si nu de catre Directoratul General pentru Mobilitate si Transporturi (DG Move).

"Corespondenta, precum si discutiile avute cu reprezentantii DG Regio in vederea aprobarii cererilor de finantare pentru proiectele de autostrada au avut in vedere si subiectul asigurarii resurselor financiare pentru mentenanta acestor tronsoane de autostrada dupa finalizarea lor", sustin oficialii MT, care nu explica insa, clar, cine a propus taxa de autostrada si de ce.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#comisia europeana, #taxa autostrada , #Stiri Auto