Vrei sa scapi de leasing, platesti!

Luni, 22 Iunie 2009, ora 11:02
4573 citiri
Vrei sa scapi de leasing, platesti!

Neplata, abandonul in parcarea firmei sau transferul contractului. Acestea sunt cele trei variante pe care un detinator de masina in leasing le are la dispozitie pentru a scapa de povara. Neplata ratelor nu este neaparat o solutie pentru ca vor ramane in continuare de achitat comisioanele, dobanzile si alte taxe suplimentare. Nici abandonul masinii in parcarea firmei de leasing nu va scuteste de probleme, mai mult, riscati sa fiti dat in judecata. Singura solutie este transferul contractul catre o alta firma sau persoana.

In momentrul in care, din lipsa banilor, doriti sa renuntati la contract, firma de leasing te va urmari la tot pasul. Compania trebuie sa recupereze de la client atat masina, cat si toate costurile aferente finantarii: comisioane, dobanzi si alte taxe suplimentare.

Nu mai vrei, platesti

„Predarea masinii firmei de leasing este o afacere in pierdere pentru ambele parti. Asta pentru ca au fost si cazuri in care compania a perceput taxe pentru parcarea autovehiculului in curtea sa", sustine Dinu Petre, avocat partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Potrivit ziarului Adevarul, daca nu sunt achitate toate datoriile, se poate trece la executarea altor garantii, bilete la ordin, in cazul companiilor, insa doar cu acordul judecatorilor. Ceea ce inseamna taxe suplimentare, suportate, in final, tot de client. De asemenea, tot prin hotarare judecatoreasca, ratele si restantele se pot opri din conturile bancare detinute de utilizatorul masinii.
 
„Cei mai multi au avut senzatia ca firmele de leasing sunt comercianti de autovehicule. In realitate, acestea sunt institutii de credit. Ele trebuie sa recupereze respectivele sume, nu doar masina, a carei valoare scade semnificativ din cauza uzurii“, spune Dinu Petre.

Solutii exista

Cedarea contractului de leasing catre o alta firma sau persoana reprezinta metoda cea mai ieftina si simpla de a scapa de o masina in leasing. Totusi, gasirea unui client si fixarea unei sume corecte dau, totusi cava batai de cap.

Stabilirea pretului de cesiune se face in functie de mai multe aspecte, dar se va tine seama, in principiu, de: uzura masinii, numarul de kilometri de la bord, aspect, mici avarii, zgarieturi si chiar aparitia pe piata a noului model.

Dupa pretula fost stabilit, potentialul cumparator se va prezenta dosarul de finantare la societatea de leasing spre analiza.

Daca hotararea este favorabila, se va incheia contractul de cesiune si fostul utilizator va incasa pretul convenit de la noul utilizator.De cele mai multe ori, cel care preda leasingul va pierde din contravaloarea ratelor deja platite si isi va recupera numai avansul platit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cumperi o mașină second hand
Te afli în căutarea unei mașini second hand? Este un pas important în viața ta de șofer. Achiziționarea unei mașini poate fi o experiență palpitantă, dar și plină de provocări. Cu...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#firma, #leasing, #masina, #pret , #Stiri Auto