Rusanu estimeaza ca piata financiara pe care o va controla se ridica la 10-15 miliarde de euro

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 16:08
1626 citiri
Rusanu estimeaza ca piata financiara pe care o va controla se ridica la 10-15 miliarde de euro

Piata financiara nebancara din Romania, care va fi controlata de viitoarea Autoritate de Supraveghere Financiara, este estimata la 10-15 miliarde de euro, in functie de evolutia economiei, potrivit lui Dan Radu Rusanu. Deputatul PNL va fi numit, miercuri, in functia de presedinte al acestei institutii.

Dan Radu Rusanu este considerat una dintre eminentele cenusii ale PNL, un omolog al lui Hrebenciuc in cazul PSD. Deputatul are 62 de ani si este doctor in Economie. Membru al PNL din 1990, Dan Radu-Rusanu a ocupat mai multe functii in executiv.

Cel mai probabil, Daniel Daianu ar urma sa ocupe pozitia de prim-vicepresedinte, iar Marian Sarbu, Daniel Tudor si Mircea Ursache vor fi vicepresedinti ai ASF, responsabili de domeniile care reveneau Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si, respectiv, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Candidatii pentru functiile de conducere din cadrul ASF vor fi audiati marti dupa-amiaza in comisiile de buget din Parlament, urmand ca miercuri plenul celor doua Camere sa-i investeasca in functie.

Membrii conducerii vor primi salarii lunare care pot varia intre 14.000 si 45.000 de euro (60.000-188.000 lei), avand in vedere ca vor fi aplicate normele de salarizare din cadrul Bancii Nationale a Romaniei.

Autoritatea pentru Supravegherea Financiara (ASF) va fi condusa de un consiliu format din 17 membri, dintre care un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, numiti de Parlament si propusi in baza algoritmului politic.

Cine sunt oamenii care vor controla piata financiara nebancara

MIRCEA URSACHE - vicepresedinte responsabil de sectorul pietei de capital

Are 59 de ani si a fost presedinte AVAS in perioada 2003-2004 si in 2009. Absolvent al Academiei Tehnice Bucuresti, Ursache este un personaj familiar mediului financiar. A mai ocupat functii de conducere la Fondul Proprietatea. Este un personaj cunoscut in piata asigurarilor, ocupand functii in boardul unor companii ca Omniasiog si Astra, a fost consilier al presedintelui Bancorex si a detinut functii in boardul Eximbank.

MARIAN SARBU - vicepresedinte responsabil de sectorul pensiilor private

Are 55 de ani si o lunga cariera politica. Este deputat din 1996, a ocupat functii de secretar de stat si de ministru Potrivit declaratiei de avere, are doua case, un autoturism, obligatiuni la BCR si depozite in valoare de 55.000 de euro si 134.000 de lei. Sarbu a sters din declaratia de avere veniturile pe care le obtine ca presedinte al CSSPP si deputat PSD.

DANIEL TUDOR - vicepresedinte responsabil de sectorul asigurarilor

Daniel Tudor este seful Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din octombrie 2012, cand a obtinut functia sprijinit de PNL. A condus ARDAF (Generali Group) intre 2007 si 2009, dupa 15 ani petrecuti la conducerea Roumanie Assurance International (1992-2007). Tudor este considerat omul pentru care legea ASF, care ar fi trebuit sa intre in vigoare inca din 15 martie, a fost taraganata.

Traian Basescu a refuzat initial promulgarea legii, solicitand, fara succes, eliminarea posibilitatii ca membrii boardului ASF sa fie rude cu parlamentarii. Tudor este singurul candidat care ar fi intrat sub incidenta acestei legi, sotia sa fiind deputat.

#Rusanu piata financiara, #Rusanu sef ASF , #Management