Salarii nesimtite. Cat vor pierde sefii din ASF in urma "taxei pe obrazul gros" de 85%

Luni, 03 Iunie 2013, ora 13:45
3018 citiri
Salarii nesimtite. Cat vor pierde sefii din ASF in urma "taxei pe obrazul gros" de 85%
Foto: Daniel Tudor, fostul sef CSA si Carmen Negoita, fosta sefa CNVM

Sefii fostelor comisii de supraveghere a pietei financiare (CSA, CNVM si CSSPP) care au fuzionat in Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF) nu vor pleca acasa, pana la urma, cu salarii compensatorii care totalizeaza peste un milion de euro. Premierul Victor Ponta doreste o "taxa pe obraz gros" de 85% din valoarea acestor sume.

"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de Euro dupa ce ai luat 20-30.000 de Euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie". Nu e impozitare, e o taxa pe obraz gros", a spus premierul.

Desi presedintii fostelor comisii de supraveghere si cei 19 comisari care le conduceau se lafaiau cu salarii ametitoare, ei si-au votat singuri si pana la 19 salarii compensatorii, asigurate la finalul mandatului, potrivit unor declaratii ale actualului vicepresedintele responsabil de piata de capital din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Mircea Ursache.

"Eu inteleg sa dai salarii compensatorii atunci cand intrerupi la jumatate mandatul, insa nu trebuie date salarii compensatorii atunci cand mandatul s-a incheiat. La Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt noua salarii compensatorii. Aceste salarii compensatorii au fost prevazute in actele normative interne ale fiecarei institutii", a spus vicepresedintele ASF, in cadrul unei emisiuni.

Ponta vrea sa taxeze "banii pusi deoparte"

Daniel Tudor, presedintele fostei CSA a castigat un salariu 40.000 de euro pe luna si ar urma sa primeasca pana la 19 salarii compensatorii. Mai exact, Daniel Tudor ar urma sa incaseze peste 700.000 de euro. Daca "taxa pe obraz gros" va fi instituita, Tudor va trebui sa se multumeasca cu doar 100.000 de euro.

Insa pentru Tudor nu urmeaza vremuri grele, de vreme ce a obtinut functia corespondenta in cadrul ASF. Salariul de vicepresedinte responsabil de domeniul asigurarilor in noua institutie este calculat la 90% din remuneratia presedintelui. Mai exact, Tudor va incasa circa 12.000 de euro/luna, de trei ori mai putin decat la CSA.

Carmen Negoita, sefa fostei CNVM avea un salariu de 18.000 de euro pe luna si ar urma sa primeasca noua salarii compensatorii, ce inseamna un cadou de peste 150 de mii de euro. Dupa taxare, ea va trebui sa se multumeasca cu un bonus de 20.000 de euro si atat, de vreme ce nu a mai prins niciun loc in cadrul noii institutii.

Marian Sarbu, presedintele fostei CSSPP, avea cel mai mic salariu dintre sefii de comisii: 14.000 de euro - cam cat va castiga acum presedintele ASF. Marian Sarbu va continua sa-si castige painea in cadrul noii autoritati, cu un salariu de 3.600 de euro, in calitate de membru neexecutiv.

ASF este condusa de Radu Rusanu care primeste un salariu de 14.000 de euro pe luna. Salariul prim-vicepresedintelui Daniel Daianu este de 95% din cel al presedintelui, iar cei trei vicepresedinti (Daniel Tudor, Mircea Ursache si ion Giurescu) au un salariu lunar de 90% din salariul presedintelui. Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare cate 3.600 euro. Ei sunt Dorina Mihailescu, Gheorghe Marcu, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mirzac, Marian Sarbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gh. Cornel Coca Constantinescu.

#taxare salarii compensatorii comisii, #salarii compensatorii comisii supraveghere, #Ponta taxare salarii compensatorii , #Management