ASF a decis salarii compensatorii zero daca vreunul dintre membrii conducerii are mandatul intrerupt

Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:25
1651 citiri
ASF a decis salarii compensatorii zero daca vreunul dintre membrii conducerii are mandatul intrerupt
Presedintele ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat act de declaratia premierului Victor Ponta in privinta dorintei unei taxari cu 85% a salariilor compensatorii acordate membrilor fostelor conduceri ale CNVM, CSSPP si CSA. Precizam ca de la momentul infiintarii, ASF nu a platit niciun fel de salariu compensatoriu membrilor fostelor conduceri. Mai mult, ASF a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

In privinta suprataxarii unor venituri obtinute anterior infiintarii ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara se abtine sa comenteze un drept suveran al Guvernului de a stabili politica fiscala a tarii.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca salariile compensatorii de la fostele institutii care acum se afla in componenta Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt inacceptabile.

"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de euro dupa ce ai luat 20.000-30.000 de euro pe luna intr-o institutie totusi publica. In America, stiti foarte bine, s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie", a raspuns Ponta, intr-o conferinta de presa, dupa sedinta USL.

El a subliniat ca aceasta impozitare reprezinta o "taxa pe obraz gros".

"Voi discuta cu domnul presedinte Rusanu sa vad cine a cerut acele asa-zise salarii compensatorii pe care tot ei si le-au dat. Atentie! Sa nu credeti ca sunt prevazute in vreo lege sau le-a dat cineva! Si le-au dat ei, ei si le-au votat, iar acum trebuie sa fie platite si cred, repet, dupa ce ai lucrat la o institutie publica si ai avut 30.000 de euro salariu pe luna sa mai iei si 20 de salarii compensatorii este inacceptabil", a punctat premierul.

In ceea ce priveste o posibila impozitare cu 85% a salariilor compensatorii, Ponta a aratat ca va vedea forma pe care Ministerul de Finante i-o va propune, precizand ca aceasta se va aplica celor din domeniul reglementarii in asigurari, pensii private si piata de capital, adica la fostele institutii care acum se afla in componenta ASF.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, a aratat ca liberalii sustin aceasta impozitare a salariilor compensatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii compensatorii ASF, #venituri ASF, #salarii conducere ASF , #stiri Autoritatea de Supraveghere Financiara