ASF va rezolva probleme ramase in suspans - Mugur Isarescu

Vineri, 03 Mai 2013, ora 11:33
1812 citiri
ASF va rezolva probleme ramase in suspans - Mugur Isarescu
Foto: romanialibera.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu este o megastructura, avand doar 10%, cu indulgenta, din piata financiara, dar infiintarea acesteia optimizeaza costurile si structurile de supraveghere, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Salut infiintarea Autoritatii care supravegheaza partea nebancara a pietei financiare din Romania. As spune ca nu este vorba de o megastructura, in primul rand. Daca sistemul bancar sau creditele bancare plus leasingul (..) si asa mai departe sunt peste 90% din toata piata financiara din Romania si ai 10%, sa spunem, cu indulgenta, reprezentat de piata de capital, pensiile private si asigurarile, inseamna ca structura de supraveghere bancara din Banca Nationala, care este de 10 ori mai mare, este o megastructura. Inseamna ca domnul Cinteza, cat este dansul de scund, este un megaerou, daca (...) supravegheaza o piata de zece ori mai mare decat megastructura /ASF, n.r./.

Faptul ca s-au unit trei piete care, in Romania, sunt, din punct de vedere al volumului, inca mici, nu inseamna ca s-a creat o megastructura. Nu facem altceva decat sa optimizam si costuri, si structuri de supraveghere si sa ne integram mai bine in Europa. (...) In consecinta, salut trecerea prin Parlament, aprobarea si intrarea in functiune a noii autoritati", a spus Isarescu.

Potrivit oficialului BNR, prin infiintarea ASF se vor rezolva probleme care au ramas in suspans.

'(...) De mai bine de un an de zile, autoritatile de la Frankfurt si Bruxelles ne intreaba cine, in Romania, are mandatul macroprudential. Este un domeniu relativ nou si cineva trebuie sa-l acopere. Nu era acoperit pentru ca nu aveam acoperire in lege si nu ne-am inteles intre noi, in sensul ca mai toti spuneau sa se ocupe Banca Nationala. Nu puteam sa ne luam singuri si aceasta sarcina, si acest mandat.

O alta chestiune care sper ca se va rezolva rapid este cea a consolidarii supravegherii. Noi nu suntem in situatia Angliei sau Londrei, megastructuri din acestea care cuprind si sistemul bancar, si asigurari, si sistemul financiar (...) conglomerate financiare, dar ele se vor dezvolta. Sunt extrem de greu de supravegheat daca nu ai un sistem adecvat. Aici lucrurile sunt complicate pana la Dumnezeu (...) intram intr-o lume extrem de complexa, complexitatea ne va omori si in consecinta ne trebuie structuri adecvate", a explicat guvernatorul.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu a apreciat numirea lui Daniel Daianu in functia de prim-vicepresedinte al ASF, drept "o voce internationala".

"Participarea la Comitetul European de Risc Sistemic nu este benevola. Banca Nationala participa, trebuie sa participe si celelalte trei structuri. Acolo se iau decizii de maxima importanta. Daca nu esti in domeniu se vorbeste o adevarata pasareasca. Nu mai este timp nici de asteptat si nici de glumit cu ceea ce se intampla in Europa. Europa merge spre un sistem complex si avem nevoie de voce internationala, nu numai din partea Bancii Nationale", a precizat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Isarescu ASF, #Autoritatea de Supraveghere Financiara , #stiri Autoritatea de Supraveghere Financiara