Producatorul Agricola Bacau, liderul pietei de carne de pasare din Romania, a pierdut contractele cu restaurantele de tip fast-food McDonald's si Spring Time, ne-a declarat Grigore Horoi, vicepresedintele companiei. Valoarea acestor doua contracte se ridica la 3 milioane de euro anual.
„Am inchis contractul cu Spring Time la inceputul
anului trecut pentru ca si-au facut propria lor fabrica de preparate din carne.
McDonald’s a decis, la inceputul acestui an, sa inchida contractul de furnizare
de carne cu noi in favoarea unui producator din Polonia. Este neplacut pentru
noi, deoarece am facut investitii pentru a ne alinia la standardele lor“, a mai
spus Horoi.
Potrivit acestuia, valoarea contractelor cu
cele doua lanturi de fast-food se ridica la 60.000 de euro in fiecare saptamana:
jumatate reprezentand contractul cu McDonald’s, cealalta jumatate, cu Spring
Time, adica 3 milioane de euro anual.
Retailerii fac vanzarile
In
prezent, Agricola nu mai furnizeaza carne de pasare pentru niciun lant
fast-food din Romania. Circa 40% din cifra de afaceri a companiei se realizeaza
din vanza rile in marile lanturi de supermarketuri si hipermarketuri. Produca
torul mai detine 29 de magazine sub marca proprie in zona Moldovei, retea care
aduce 12% din vanzari. Exporturile reprezinta 8% din venituri, iar compania
intentioneaza sa creasca ponderea la 10%. Cifra de afaceri a grupului Agricola
International a fost, anul trecut, de 110 milioane de euro, iar oficialii
companiei estimeaza ca veniturile vor creste in acest an cu doar 10%.
Ies la cumparaturi
Producatorul bacauan intentioneaza sa
achizitioneze unul sau mai multi furnizori din Romania de carne de pasare care
realizeaza volume mari, dupa cum a precizat Horoi. Achizitiile ar urma sa
ridice cota de piata a Agricola de la 16% in prezent la 25% in 2015.
„Tendinta pietei este de concentrare“, ne-a
spus Horoi. Principalul concurent al Agricola, producatorul transilvanean
Transavia, a cumparat anul trecut compania Avicola Brasov. Deja Agricola a inceput
achizitiile: a cumparat, luna trecuta, producatorul Lumina Constanta, unde va
muta productia de gaini ouatoare.
OFICIALI. Presedintele Agricola, Gheorghe
Antochi (stanga), si vicepresedintele Grigore Horoi au prezentat planurile
companiei
Pretul puiului sta sa explodeze
Pretul carnii de pasare ar putea exploda in
acest an, insa vanzarile slabe ii impiedica deocamdata pe producatori sa faca
modificari de pret. „Pretul furajelor s-a dublat in ultimul an. In paralel,
carnea de pasare s-a vandut mai ieftin cu 2%. Dar producatorii nu-si permit sa
creasca pretul, pentru ca vanzarile merg foarte prost“, a declarat Gheorghe
Antochi, presedintele Agricola Bacau. Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor
de Pasari din Romania, exclude insa posibilitatea ca pretul puiului sa creasca in
acest an.
„Consumatorii nu sunt dispusi sa plateasca
mai mult pentru carnea de pasare, iar, in aceste conditii, nu cred ca vom vedea
curand o majorare de pret“, a spus Van. Desi pretul furajelor s-a dublat, acest
fenomen nu va avea efecte asupra veniturilor Agricola Bacau pe anul 2008.
Furajele au suspendat productia
Compania a inchis abatorul de pasari la sfarsitul
anului trecut pentru lucrari de modernizare si l-a redeschis ieri. „Nu am mai
crescut pasari, prin urmare nu am platit un pret atat de mare la furaje. Cifra
de afaceri pe 2008 nu va fi afectata“, a spus Antochi.
Agricola a inchis complet productia de
carne de pasare in ultimele patru luni. Compania a investit 10 milioane de euro
in modernizarea abatorului de pasari, ceea ce le va permite o productie anuala
de 35.000 de tone de pui fata de 27.000 in iarna. O parte din banii destinati
modernizarii abatorului vin din tranzactii imobiliare.
Agricola a relocat fermele din centrul Bacaului
la periferie, constransa fiind de autoritatile de mediu, si a vandut terenurile
unor investitori. Carrefour, de exemplu, va deschide un magazin in Bacau pe o
fosta ferma Agricola. Consumul de carne de pasare in Romania este de 17
kilograme pe cap de locuitor pe an, circa 60% din nivelul Uniunii Europene si
circa 40% din nivelul SUA.
In 2012 se estimeaza ca, la nivel mondial,
consumul de carne de pasare va ajunge egal cu consumul de carne de porc. Producatorii
de carne de pasare nu pot spune daca acest lucru se va intampla si in Romania, intrucat
nu sunt date privind autoconsumul.