Liber la exporturile de carne de pasare

Luni, 28 Noiembrie 2005, ora 06:05
937 citiri

Importul de carne si produse din carne de pasare din Romania va fi reluat saptamana viitoare, restrictiile impuse de Uniunea Europeana dupa confirmarea virusului gripei aviare mentinandu-se in 6 judete din estul tarii, a declarat pentru Rompres ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur."Tarile UE vor putea importa carne de pui si preparate din toata Romania, mai putin din judetele Tulcea, Constanta, Galati, Braila, Ialomita si Calarasi", a spus Flutur. Acesta a subliniat ca inca se mentine interdictia importului de pasari vii din Romania.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a solicitat autoritatilor de la Bruxelles, la inceputul saptamanii trecute, reluarea exporturilor romanesti de carne de pasare provenita din regiunile in care virusul gripei aviare nu a fost semnalat, efectuand o regionalizare a Romaniei in patru zone. Singura zona in care a fost depistat pana in prezent virusul gripei aviare este regiunea Dobrogea.

UE a suspendat, la mijlocul lunii octombrie, importurile de produse avicole din Romania, dupa aparitia unor cazuri de infectari ale pasarilor cu virusul H5.

Potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), tara noastra a exportat anul trecut circa 4.000 de tone de carne de pasare si aproximativ 5.000 de tone de preparate din carne de pasare, iar pana in data de 14 octombrie 2005, cand a fost introdusa interdictia, circa 2.580 de tone de carne de pasare si 3.000 de tone de preparate. Principalele destinatii au fost tarile din UE, precum Marea Britanie, Olanda si Germania.

Reprezentantii UCPR au afirmat ca, dupa semnalarea primului caz de gripa aviara, cererea interna de carne de pasare scazuse la jumatate.

Teodora Vasalca

Curierul National