Retrospectiva 2013: Industria alimentara, intre alerte false, performanta si export

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 07:30
2882 citiri
Retrospectiva 2013: Industria alimentara, intre alerte false, performanta si export

Industria alimentara romaneasca a fost 'zguduita' pe parcursul acestui an de mai multe scandaluri, unele cu ramificatii internationale, cum a fost cel al carnii de cal de la inceputul lunii februarie, in timp ce cazul laptelui cu aflatoxina a adus demisii la varful Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) din cauza 'balbaielilor' in comunicare, iar carnea de pasare contaminata cu salmonela a prejudiciat industria avicola cu zeci de milioane de euro.

Potrivit datelor publicate pe site-ul ANSVSA, in acest an, pe Sistemul European Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (RASFF), au fost inregistrate 26 de alerte pentru produsele provenite din Romania, care vizau, printre altele, fructe de padure, piept de pui, porumb furajer, praf de oua, carnati cabanos, carne de vita congelata etc.

Cele mai multe alerte privind produsele alimentare romanesti au fost initiate de Germania, Italia si Grecia, insa jumatate dintre acestea nu au fost confirmate. In schimb, in cazul celor confirmate, reprezentantii ANSVSA afirma ca acestea au fost gestionate foarte bine si "niciun produs nu a ajuns in galantarele magazinelor".

"Romania, prin industria de profil, a inceput sa patrunda cat mai mult in Europa. Exista o chestie concurentiala din partea statelor membre care incearca, voit sau nu, sa dea drumul la aceste alerte si sa incrimineze produsele din Romania. Numai in acest an am avut in jur de 26 de alerte, din care mai putin de jumatate au fost confirmate. Si chiar daca unele au fost confirmate, noi le-am gestionat foarte bine si niciun produs care era prins in acele alerte nu a ajuns in galantarele magazinelor", considera presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu.

Autoritatile romane au reactionat prompt la toate acuzatiile aduse Romaniei si produselor alimentare romanesti, mai ales dupa ce s-a constatat, in urma controalelor, ca unitatile incriminate nu au avut nicio legatura cu falsurile depistate pe piata europeana.

Industria alimentara romaneasca a primit vesti bune pe final de an, dupa ce autoritatile veterinare din Romania si China au semnat un memorandum pe sanatate animala si siguranta alimentelor, care ofera producatorilor romani posibilitatea de a exporta carne de porc si bovine vii pe aceasta piata. De asemenea, tot pe finalul acestui an, expertii europeni au ajuns la concluzia ca in Romania nu mai circula virusul pestei porcine, ceea ce permite reluarea exporturilor de carne de porc, din toate exploatatiile comerciale din Romania, incepand cu 1 ianuarie 2014.

Romania a indeplinit si conditiile cerute de Turcia pentru deblocarea exportului de ovine vii si a tranzitului catre tarile arabe, iar Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) a confirmat absenta scrapiei in 19 judete ale Romaniei.

Romania, "suspectul de serviciu"

La inceputul anului 2013, filiera carnii de cal a fost afectata dur prin dezvaluirile potrivit carora o intreprindere din sudul Frantei, Spanghero, vindea carne de cal drept carne de vita. Carnea era folosita apoi la pregatirea a milioane de preparate culinare de catre companii importante din Europa.

Scandalul european, declansat in februarie in Marea Britanie si Irlanda, a pus in evidenta anumite actiuni ale industriei agroalimentare si opacitatea circuitelor sale de aprovizionare si s-a extins in mai multe tari europene, aducand acuzatii directe la adresa Romaniei si produselor romanesti exportate pe pietele Uniunii Europene.

Desi scandalul carnii de cal nu era o problema de siguranta a alimentelor, ci una de inselare a consumatorului, autoritatile romane au demarat rapid controale la unitatile romanesti incriminate, demonstrand ca falsul privind etichetarea gresita a carnii de cal nu s-a produs pe teritoriul Romaniei sau la unitati din Romania.

La acuzatiile aduse producatorilor romani, premierul Victor Ponta a declarat ca Romania are tot interesul ca firmele care se fac vinovate de etichetarea gresita a carnii de cal, indiferent de statul in care activeaza, sa fie identificate si sanctionate, aratand insa ca frauda nu s-a comis in Romania si ca Romania nu trebuie sa fie tratata ca "suspectul de serviciu".

Scandalul carnii de cal a adus, insa, prejudicii majore companiilor romanesti din industria carnii, acestea confruntandu-se cu o scadere cu 10% a cererii pe piata interna si cu pierderea unor contracte de export.

Pe final, insa, mesajele prompte referitoare la siguranta produselor romanesti venite din partea autoritatilor romane, inclusiv in deschiderea oficiala a celui mai mare targ de produse ecologice din lume din Germania, unde Romania era 'tara partenera' au oferit un castig de imagine tarii.

"Orice lucru negativ gestionat bine se poate intoarce ca un mare beneficiu si am reusit asta prin ofensiva de zi de zi. Am fost cu un pas inaintea altor state europene, am reusit sa prezentam date si am reusit sa intoarcem scandalul si imaginea negativa intr-un avantaj pentru Romania. Presa straina a venit in tara sa caute lucruri negative, dar, prin ceea ce a vazut si a distribuit, a facut o mare reclama Romanei", a comentat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

In urma acestui scandal legat de comercializarea carnii de cal drept de carne de vita, care a afectat mai multe state membre, Comisia Europeana (CE) a decis sa suporte o cofinantare de 75% pentru teste ADN la produsele de carne in vederea depistarii exacte a continutului, dar si masuri mai dure pentru intarirea controalelor in abatoare, depozite si unitati de desfacere, pentru a se stabili daca ceea ce se comercializeaza este intr-adevar ceea ce scrie pe eticheta.

"Balbaieli" in cazul laptelui cu aflatoxina

In mai putin de o luna de la debutul scandalului carnii de cal a fost declansata prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje o alerta care viza depasiri ale limitelor admise pentru aflatoxina la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA de la o ferma.

Dupa ce mai multi producatori si procesatori au anuntat ca laptele este contaminat cu aflatoxina, Autoritatea Veterinara a demarat la mijlocul lunii martie o serie de controale pe piata laptelui si, astfel, o cantitate de 193 de tone, respectiv 0,03% din productia lunara a Romaniei, a fost oprita de la procesare sau vanzare directa catre consumatorul final, alte 104 tone de produse lactate au fost oprite in depozite si distruse, respectiv 1,66% din productie.

Din nou, pemierul a intervenit si a subliniat ca va sustine cele mai radicale masuri impotriva celor care incalca standardele vizand siguranta alimentara.

Informatiile contradictorii, neclare si alarmiste prin care, initial, se anunta ca o anumita cantitate de lapte contaminat a ajuns pe rafturile magazinelor au condus rapid la inlocuirea din functie a sefului ANSVSA Mihai Turcanu.

"Autoritatile trebuie sa dea dovada de profesionalism in ceea ce comunica pe cazul laptelui depistat cu aflatoxina, iar consumatorii trebuie sa aiba incredere ca produsele incriminate nu au ajuns in consum. Cred ca trebuie mai mult profesionalism. Situatia nu este grava, iar aceste produse nu au aparut in consum, numai ca autoritatile transmit mesaje incomplete lasand loc de speculatii", a declarat presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui /APRIL/, Dorin Cojocaru, la finele lunii martie 2013.

Pe de alta parte, presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, a considerat ca scandalul aparut pe piata laptelui a fost unul fabricat de anumite grupuri de interese care fac evaziune fiscala.

"Acest scandal de pe piata laptelui a fost unul fabricat de grupurile de interese care fac evaziune fiscala, care nu sunt de acord cu masurile luate in ultimul timp in acest sector si doresc distrugerea produselor agricole romanesti", a declarat presedintele Agrostar, afirmand ca in interiorul ANSVSA sunt oameni care raspund unor comenzi politice si nu analizeaza corespunzator si transparent informatiile care ajung in piata.

In cadrul controalelor de pe piata laptelui au fost verificate 785 de ferme de vaci de lapte, din care doar 34 au fost neconforme pentru aflatoxina si 177 centre de colectare lapte, din care cinci au avut probe neconforme. De asemenea, din cele 134 de automate pentru vanzarea directa a laptelui crud catre consumatorul final verificate, opt au fost neconforme, iar controalele celor 239 de unitati de procesare a laptelui autorizate/inregistrate sanitar veterinar au scos la iveala 20 de probe neconforme. Limita maxima admisa de legislatia europeana pentru continutul de aflatoxina in lapte este de 0,05 lg/kilogram, iar valorile medii inregistrate in urma acestei actiuni au fost de 0,15 lg/kilogram.

Sectorul avicol din Romania, prejudicii considerabile din cauza unei societati suspectate de evaziune fiscala

Dupa mai multe alerte vizand micii romanesti, conservele din carne sau fructele de padure, s-a iscat un nou scandat, in luna octombrie, care a adus o pata industriei avicole din Romania, una care a performat in 2013 si care a inregistrat rezultate remarcabile la export.

In luna septembrie, compania Selgros a refuzat in mai multe magazine livrari de carne de pasare de la furnizorul Avicola Calarasi din cauza aspectului si calitatii necorespunzatoare si a decis stoparea oricaror livrari viitoare de marfa pana la clarificarea situatiei. Dupa mai multe controale, Autoritatea Veterinara a retras de la vanzare o cantitate de 55,7 tone de carne de pasare din magazinele din Bucuresti si din tara pentru care exista suspiciunea ca ar fi fost infestata cu salmonela, carnea de pasare provenind de la Avicola Calarasi, o societate suspectata ca ar face evaziune fiscala si care se afla in procedura de lichidare.

Presedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a dat asigurari ca nu s-a pus in pericol niciun moment siguranta cetateanului.

"Nu s-a pus in niciun moment in pericol siguranta alimentara a cetateanului pentru ca, in Romania, conform traditiilor culinare, nu se consuma carne de pui cruda, iar tratamentul termic la peste 70 de grade distruge toate tipurile de salmonela. In Romania, in anul 2013, nu exista nicio informatie in privinta cresterii cazurilor de salmoneloza la om", a aratat Manastireanu.

Potrivit investigatiilor realizate la Avicola Calarasi, cea mai posibila sursa de contaminare a fost legata de nerespectarea conditiilor de manipulare si depozitare la nivelul depozitului de produse alimentare.

In urma acestui scandal, sectorul avicol din Romania a inregistrat in acele zile pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scaderii vanzarilor cu 20%, iar prejudiciile totale aduse industriei au fost estimate la 50 - 60 de milioane de euro.

Romania, din nou pe piata UE cu carne de porc

La mijlocul lunii noiembrie, autoritatile veterinare au anuntat ca Romania va relua, din 2014, exporturile de carne de porc in tarile Uniunii Europene, din toate exploatatiile comerciale din tara acreditate pentru export pe piata comunitara.

"Este foarte important ca de la 1 ianuarie 2014 se va putea exporta carne de porc in spatiul comunitar din toate exploatatiile comerciale din tara acreditate pentru export. La ora actuala, avem la nivel national 218 astfel de exploatatii comerciale, cu 1,8 milioane de porci, iar 42 au deja acreditare pentru export pe piata comunitara. In prezent, exporturile in tarile Uniunii Europene se realizau doar din patru judete din vestul tarii, respectiv din Timis, Arad, Caras si Bihor. Este foarte important pentru sector ca s-a obtinut aprobarea de export in spatiul comunitar pentru ca se poate ajunge la incasari de peste un miliard de euro", a declarat pentru AGERPRES seful ANSVSA, Vladimir Manastireanu.

Romania a fost in ultimii ani tributara importurilor de carne de porc chiar si pentru acoperirea consumului national, in timp ce exporturile erau de cateva ori mai mici si se realizau mai mult in tarile din afara spatiului comunitar.

Exporturile autohtone de carne de porc si de porci vii au fost afectate de restrictiile impuse Romaniei de Uniunea Europeana, inca din anul 2003, din cauza evolutiei pestei porcine clasice. In acel an, Romania a exportat 478.669 de tone de carne de porc, in valoare de 619,12 milioane de euro.

Chinezii, cuceriti de alimentele romanesti

Tot in luna noiembrie, autoritatile romane si cele chineze semneaza, la Bucuresti, in cadrul Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si Est, mai multe acorduri care creeaza cadrul legal pentru exporturile de alimente si animale vii in China.

In aceste conditii, Romania va putea exporta in China in jur de 500.000 de taurine si 4 - 5 milioane de oi, in urmatorii 5 - 10 ani.

"Cred ca, in perioada urmatoare, aceasta noua piata poate sa stimuleze cresterea efectivelor in Romania, dar si cresterea afacerilor pentru a avea ce sa exportam. (...) Este foarte important ca s-a deschis piata pentru aceste produse, iar in perioada urmatoare vor urma si produsele bio si cele lactate, in conditiile in care vinurile romanesti sunt cunoscute deja producatorilor din China", a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Partenerii chinezi au anuntat ca doresc sa importe din Romania absolut toate produsele din origine animala. Si aici vorbim si despre carne de vita, produse din carne de vita, produse din pasare, lapte si produse lactate, carne de oaie, miere, vin sau furaje.

In ceea ce priveste deblocarea exportului si a tranzitului prin Turcia cu ovine vii, Romania a indeplinit toate conditiile, iar Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) a confirmat absenta scrapiei (Encefalopatie Spongiforma Transmisibila - EST) in anumite judete ale Romaniei, 19 la numar.

Problemele Romaniei legate de exportul de ovine si bovine vii, dar si de carne, au inceput la finele anului 2011, cand Turcia a blocat importurile din Romania, dar si tranzitul prin tara lor a carnii de oaie romaneasca.

Restrictiile impuse Romaniei din cauza unei boli aproape inexistente in Romania, respectiv scrapia, au adus producatorilor si ciobanilor romani pierderi de zeci de milioane de euro.

#Retrospective 2013, #industria alimentara romaneasca, #export Romania 2013 , #stiri Avicola