UE a ridicat interdictia privind importurile de carne de pasare din Romania

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 16:41
1035 citiri

Producatorii de carne de pasare din Romania vor putea relua exporturile catre statele din Uniunea Europeana, Comisia Europeana ridicand interdictia impusa in 2005 din cauza aparitiei gripei aviare.

"Producatorii avicoli vor putea exporta in UE in acelasi conditii ca si celelalte firme din industria alimentara, daca sunt autorizate si respecta normele europene de sigruanta alimentara. Comisia Europeana a cerut Autoritatii Veterinare din Romania sa decida daca importurile pot fi reluate si noi, bazandu-ne pe situatia din teritoriu, am considerat ca restrictia poate fi indepartata", a declarat luni, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram.

El a adaugat ca, in judetul Alba, institutia finalizeaza procedura de stingere a unui focar, iar livrarile comunitare de carne de pasare din acea zona vor putea fi reluate imediat ce procesul este incheiat.

ANSVSA nu exclude insa aparitia unor noi focare de gripa aviara.

UE a stopat importurile de carne de pasare si pasari vii din Romania dupa aparitia gripei aviare, in toamna anului 2005. In luna septembrie a anului trecut, UE a hotarat reluarea importurilor de carne de pasare si produse din carne de pasare din 16 judete din Romania, mentinand insa interdictia de import a pasarilor vii.

Consumul anual de carne de pasare pe cap de locuitor este in Romania de aproximativ de 20 de kilograme. Piata produselor din domeniul avicol (carne, oua, material biologic avicol, produse procesate - n.r.) a fost estimata pentru 2006 la 700 de milioane euro, fata de nivelul de 600 de milioane euro din 2005.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)