Banca Carpatica a revenit pe profit in primul semestru

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 17:08
1420 citiri
Banca Carpatica a revenit pe profit in primul semestru

Banca Comerciala Carpatica a revenit pe profit in primul semestru din 2009, cu un castig dublu fata de cel bugetat initial pentru aceasta perioada a anului, dupa ce in primul trimestru afisase pierderi, a declarat vineri directorul general al bancii, Nicolae Hoanta, potrivit NewsIn.

"Trimestrul al doilea a fost foarte bun. Ne-am orientat in primul rand sa nu oprim creditarea. Am continuam sa creditam, desi intr-un ritm mai lent fata de anul trecut", a spus Hoanta, la aniversarea a 10 ani de activitate a bancii.

In primul trimestru al acestui an, Banca Comerciala Carpatica a inregistrat pierderi de 11,63 milioane lei, comparativ cu profitul obtinut in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care veniturile totale atrase de banca au scazut cu 10%.

"Pe de alta parte, am pus accentul pe rationalizari de costuri, am intrat in renegocieri de chirii si nu am facut angajari decat in centrala, unde suntem sub nivelul necesar de salariati", a completat el.

Referitor la numarul de angajati, directorul BCC a precizat ca la finalul lunii mai a acestui an, banca avea cu 20-25 de salariati mai putin decat la finalul anului trecut, in conditiile in care a redus puternic numarul angajatilor care se ocupa de paza bancii.

"Personalul de paza la BCC este format din salariati ai bancii si reprezinta aproximativ 20% din totalul personalului. Pe aceasta parte am redus cel mai puternic, dar exista o rezistenta, pentru ca trebuie sa ai paza permanent", a precizat Hoanta.

In centrala, banca si-a propus sa angajeze in acest an 80 de oameni si, pana acum, a atras sub 30.

In acelasi timp, Hoanta a afirmat ca, in primul semestru din acest an, volumul activelor bancii a crescut cu 30% comparativ cu finalul anului trecut, iar in aceste conditii, cota de piata a bancii a crescut la peste 1%, comparativ cu 0,8% in decembrie 2008. La finalul anului trecut, banca avea active de 2,29 miliarde lei.

 

Banca Carpatica nu are nevoie de alte majorari de capital, dupa cea propusa in AGA din 18 iulie

Hoanta a precizat ca, dupa testele de stres realizate de BNR, banca nu ar fi avut nevoie de capital suplimentar, potrivit scenariului de baza, care ia in calcul contractia economiei cu 4%, dar s-a plasat la limita solvabilitatii solicitate, de 10%, potrivit scenariului negativ, care presupune scaderea produsului intern brut cu 7%.

Conducerea Bancii Carpatica a propus actionarilor majorarea capitalului social al bancii cu 28 milioane lei, pana la 229,25 milioane lei, prin aport in numerar. Propunerea va fi dezbatuta in AGA din 18 iulie.

"Motivul majorarii consta in capitalizarea bancii pentru a asigura o rezistenta mai buna la socurile macroeconomice si sistemice si a sustine liniile de afaceri ale institutiei", se preciza in convocatorul AGA, publicat in 26 mai.

Rata de solvabilitate a BCC se plaseaza la nivelul mediei din sistemul bancar, care era de aproximativ 12% dupa primul trimestru al acestui an, potrivit directorului bancii.

Nivelul minim reglementat pentru solvabilitatea bancilor este de 8%, insa in conditiile acordului agreat cu Fondul Monetar International (FMI), BNR solicita un nivel minim de 10%.

Pe de alta parte, Hoanta a atras atentia ca, in contextul actual, un nivel al solvabilitatii prea ridicat nu este de dorit.

"Trebuie sa ne gandim ca nu este profitabil, atat timp cat nu putem plasa, decat intr-o masura limitata, resursele in credite. Ce ramane, vom plasa, probabil, in titluri de stat", a spus directorul BCC. El a adaugat ca portofoliul de titluri de stat al BCC se plasa la aproximativ 8% din volumul activelor bancii dupa primele sase luni ale anului.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#angajati, #bcc, #profit, # capital, # solvabilitate , #stiri Banca Carpatica