Director Banca Carpatica: In doi-trei ani vor ramane doar 15 banci in Romania

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:00
2131 citiri
Director Banca Carpatica: In doi-trei ani vor ramane doar 15 banci in Romania

Piata bancara din Romania se va restructura si in urmatorii doi sau trei ani vor ramane doar 15 banci, din care 5 - 6 universale, plus o alta categorie de banci mai mici, dar specializate pe anumite nise, sustine directorul general al Bancii Carpatica (BCC), Johan Gabriels.

"Sistemul bancar romanesc este intr-un proces de restructurare care va continua si in anii urmatori. Dintre cele peste 40 de banci prezente pe piata romaneasca, la finele acestui proces probabil ca vom regasi doar 15 banci, 5 - 6 banci mari, universale, si o categorie de banci mai mici, specializate", a spus Johan Gabriels pentru Agerpres.

Seful BCC a declarat ca atunci cand a venit in Romania, in 2009, toata lumea ii spunea ca piata romaneasca nu poate sustine 40 de banci si ca in 2-3 ani vom vedea o reducere a numarului acestora pana la 5-10. Cu toate acestea, suntem la 4 ani distanta si inca avem peste 40 de banci prezente in piata.

"Situatia s-a schimbat destul de mult. Acum unele banci sunt fortate sa iasa de pe piata locala in urmatorii ani pentru a respecta promisiunile facute de centralele acestor banci fata de UE, FMI, BM sau guvernele locale" a spus Johan Gabriels.

Directorul general al BCC crede ca aceste promisiuni nu vor disparea si vor accelera procesul de restructurare al sectorului bancar.

"Cred ca avem trei stadii aici. In prima faza majoritatea bancilor care s-au decis sa plece din Romania au crezut ca detin o afacere solida pe care o vor vinde in profit, peste valoarea contabila. Doi sau trei ani mai tarziu aceste banci au realizat ca au supraestimat situatia deoarece existau prea multe banci de vanzare si prea putini cumparatori pentru nivelul de pret cerut. In schimb, daca bancile respective ar fi acceptat sa-si vanda operatiunile cu un discount de 10-30%, majoritatea lor ar fi fost deja restructurate. Etapa aceasta a fost una de aroganta", a explicat Johan Gabriels.

In faza a doua, din 2011, realizand ca nu gasesc niciun cumparator pentru ceea ce doresc sa vanda, bancile s-au razgandit si s-au decis sa-si vanda afacerea bucata cu bucata. Mai intai au inchis unele sucursale, apoi au redus numarul de angajati pentru ca la final sa incerce sa-si vanda portofoliile. In opinia lui Gabriels, problema era ca acum numarul de cumparatori potentiali pentru portofoliile bancilor care isi doreau iesirea de pe piata s-a redus fata de cei interesati sa cumpere integral o banca. Un astfel de cumparator potential trebuia sa opereze deja pe piata locala si mai era necesar sa fie unul dintre principalii jucatori pentru a putea realiza integrarea portofoliilor si, in acelasi timp, sa ramana profitabil.

In cea de-a treia faza se poate sa vedem unele banci, care sunt nevoite sa paraseasca piata romaneasca si care nu au reusit sa-si vanda operatiunile sau portofoliile, depunandu-si licenta la Banca Nationala pentru a respecta termenele agreate cu UE, FMI, BM sau CE.

"Vorbim despre banci cu originea in tari precum Grecia, Portugalia, Cipru sau Spania. Nu conteaza performanta financiara sau dimensiunea bilantului, ci faptul ca Romania nu reprezinta o piata tinta pentru aceste banci" a mai spus Gabriels.

Cum va evolua nivelul creditelor

In schimb, pentru bancile romanesti, Romania este piata principala si acestea au locul lor in sistemul bancar romanesc.

Referindu-se la cele 5-6 banci mari, universale, ce vor ramane la finele procesului de restructurare, Gabriels considera ca, pentru a fi profitabile, acestea ar trebui sa aiba o cota de piata de 7-10%.

Bancile specializate pot fi chiar mai profitabile pe o anumita nisa decat bancile mari. Pentru aceste banci flexibilitatea este mai importanta pentru a putea beneficia de pe urma oportunitatilor din piata asa ca a avea un bilant mai mare sau mai multe active nu este intotdeauna in avantajul acestora.

"Ma astept ca in urmatorii ani volumul total de credite sa se mentina stabil la nivelul sistemului bancar romanesc, dar daca ne concentram atentia asupra volumelor de credite ale anumitor banci vom observa deplasarea expunerilor dinspre bancile care doresc sa iasa de pe piata locala catre cele care vor ramane", a concluzionat Gabriels.

Banca Comerciala Carpatica este o institutie financiara cu sediul central in Sibiu, infiintata in 15 iulie 1999, la initiativa unor oameni de afaceri si a unor reprezentanti ai mai multor societati private romanesti si straine. Capitalul bancii este majoritar romanesc si actiunile acesteia sunt listate la Categoria I a Bursei de Valori Bucuresti.

#restructurare banci Romania, #director Banca Carpatica, #Johan Gabriels Banca Carpatica, #sector bancar Romania, #piata credite Romania , #stiri Banca Carpatica