Ofertele bancilor pentru derularea fondurilor europene au fost depuse

Marti, 05 Iunie 2007, ora 09:37
1223 citiri

Raiffeisen Bank, Banca Carpatica, BCR si Banc Post au depus, luni, ofertele in cadrul licitatiei organizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru selectarea bancii care va derula fondurile europene pentru agricultura, a informat, luni, MADR.

"Potrivit procedurilor, in maxim doua saptamani comisia de evaluare a ofertelor urmeaza sa stabileasca castigatorul licitatiei", se precizeaza in comunicatul remis de MADR.
Fondurile estimate a fi derulate in anul 2007 de la Comisia Europeana sunt alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).

MADR precizeaza ca fondurile care urmeaza sa fie derulate in acest an sunt de 559.751.000 de euro. Din acesti bani europeni, suma de 440 de milioane de euro este destinata pentru plata directa de aproximativ 50 de euro pentru la hectar. Diferenta de circa 119 milioane de euro reprezinta suma estimata de Ministerul Agriculturii ca urmeaza sa fie cheltuita in acest an pentru dezvoltare rurala.

Fondurile europene destinate dezvoltarii rurale vor putea fi accesate dupa aprobarea, de catre Comisia Europeana, a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Acest document stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii.

Proiectul PNDR, supus in prezent dezbaterii publice, prevede ca pentru modernizarea fermelor agricole, fermierul poate primi o cofinantare medie de 50 % din valoarea proiectului, valoarea fiind de 100% pentru refacerea exploatatiei in urma calamitatilor naturale. In functie de amploarea proiectului propus, beneficiarul poate sa primeasca pana la un milion de euro, dar durata proiectului nu trebuie sa depaseasca trei ani.

Pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM), in programul de dezvoltare rurala este prevazut un sprijin financiar pentru implementarea standardelor europene referitoare fie la siguranta alimentara, fie la protectia mediului. In acest caz, se poate asigura o cofinantare de pana la 50 % din fonduri europene, cea mai mare suma acordata fiind de doua milioane de euro pentru un proiect.

Consultanta agricola va fi incurajata de MAPDR din acest an, asfel incat o firma specializata in informarea fermierilor va beneficia de o cofinantare de 100 % a cheltuielilor eligibile. Criteriile si procedura de selectie a firmelor de consultanta care pot solicita fonduri europene urmeaza sa fie stabilita de Ministerul Agriculturii.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...