Cel putin patru banci vor efectua plata pensiilor incepand de anul viitor

Joi, 30 Noiembrie 2006, ora 12:36
894 citiri

Cel putin patru banci vor efectua plata pensiilor incepand de anul viitor, a declarat pentru Rompres presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, Mihai Seitan.Acesta a precizat ca urmeaza sa fie semnate conventiile-cadru cu BancPost si CEC, iar negocierile cu Banca Comerciala Romana si Banca Romaneasca sunt in faza avansata.

In prezent, CNPAS negociaza cu 10 banci pentru semnarea unor conventii de plata a pensiilor, printre care si BRD si Raiffeisen Bank, a precizat Seitan, care a adaugat ca spera ca toate aceste banci sa inceapa sa efectueze plati de pensii, pe parcursul anului 2007.

In luna octombrie, CNPAS a transmis catre 12 banci proiectele de conventie-cadru, pentru a incepe negocieri pentru structura informatica si comisionul in cazul operatiunilor de plata a pensiilor.

Conform unei ordonante de urgenta adoptata de guvern in luna septembrie, pensionarii care opteaza pentru plata pensiilor pe card sau in conturi curente vor putea alege orice banca, casa de pensii urmand sa ofere un comision de maxim 0,15 la suta, ce va fi platit din fondurile proprii.

Aceasta masura a vizat asigurarea cadrului concurential privind diversificarea modalitatilor de plata a pensiilor, conform legislatiei europene in domeniu, evitandu-se ca doar anumite banci sa poata derula aceste operatiuni.

In prezent, 500.000 de pensionari isi primesc banii in banci (CEC si Bancpost), iar cinci milioane prin posta. Conform estimarilor, intre 500.000 si un milion de pensionari vor alege plata pensiei prin banci, odata cu diversificarea optiunilor. Posibilitatea acordarii comisionului este prevazuta incepand de la 1 ianuarie 2007.

In aceasta vara, CEC si Bancpost, care plateau pensii in cont personal, au anuntat MMSSF si CNPAS ca nu mai doresc sa faca aceste plati din doua motive - aglomeratia care se creeaza la ghisee si faptul ca nu exista un comision pe care sa il plateasca CNPAS.

CEC a acceptat in urma unor discutii sa pastreze vechea forma de plata pentru persoanele care au deja un cont deschis. De asemenea, a fost gasita o modalitate de a fi efectuata plata pensiilor la mai multe date, pentru a se evita aglomeratia la unitatile CEC.

Pensionarii isi pot primi in continuare pensiile si prin conturi deschise la Bancpost, plata facandu-se pana la finele anului 2006 in aceleasi conditii ca si pana in prezent.

Taloanele de plata a drepturilor nu vor mai fi distribuite insa de Bancpost, aceasta operatiune urmand sa fie efectuata lunar de catre casele teritoriale de pensii, prin intermediul CN Posta Romana SA, indiferent de modalitatea de plata pentru care s-a optat.

Rompres