Institutul Bancar Roman organizeaza Cursul ATTF - Managementul Activelor si Pasivelor

Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 16:33
3023 citiri
Institutul Bancar Roman organizeaza Cursul ATTF - Managementul Activelor si Pasivelor


Institutul Bancar Roman (IBR) a creat un program de pregatire pentru angajatii din banci si alte institutii financiare, implicati in managementul activelor si pasivelor, trezorerie, gestionarea bilantului si managementul riscului.

Principalele obiective ale cursului se refera la prezentarea componentelor de baza ale managementului activelor si pasivelor, dezvoltarea in detaliu a tematicilor lichiditate, solvabilitate si rata dobanzii, precum si explicarea utilizarii unor instrumente de hadging.

De asemenea, participantilor la curs li se vor prezenta exemple concrete care le vor permite sa inteleaga principiile de baza ale managementul activelor si pasivelor.

Pentru a putea urma acest curs, participantii trebuie sa cunoasta bine limba engleza, avand in vedere ca programul este dezvoltat impreuna cu Agence de Transfert de Technologie Financiere (ATTF) – Luxemburg.

Cursul trateaza urmatoarele subiecte:

- Gestionarea bilantului si strategia managementului activelor si pasivelor

- Riscuri bancare si managementul riscului

- Managementul riscului de lichiditate

- Managementul riscului de rata a dobanzii

- Instrumente de hedging

- Managementul riscului de solvabilitate

- Fonduri de transfer, preturi

Trainer al cursului de Management al Activelor si Pasivelor va fi Andre Taymans,  Senior Expert ATTF Luxemburg, consultant independent in domeniul bancar, finantare si microfinantare, director executiv al unei organizatii nonprofit din Bruxelles specializata in afaceri, training financiar si consultatii in afaceri, director la Academia Bancherilor din Bruxelles.

Cursul se desfasoara la sediul IBR, in perioada 17-19 martie 2010 intre orele 9-17. Taxa de participare reprezinta contravaloarea a 600 euro/participant la cursul din ziua platii si trebuie achitata pana la data de 10 februarie 2010. Ultima data de inscriere - 5 februarie 2010.

IBR organieaza si un curs de pregatire pentru Certificatul de Dealer ACI

Certificatul de Dealer ACI este un program care permite participantilor cunoasterea structurii si functionarii pietelor valutare si monetare, inclusiv cunoasterea fundamentelor matematice utilizate pe aceste piete si pe produsele de baza (cash, forwards si derivative), precum si abilitati de baza relevante pentru participarea la operatiunile de pe aceste piete.

Candidatii vor fi, de asemenea, capabili sa aplice Codul Model. Certificatul de Dealer ACI este precursorul Diplomei ACI.

Acest curs este organizat de Institutul Bancar Roman in colaborare cu Agence de Transfert de Technologie Financiere (ATTF)
– Luxemburg pentru a cincea oara, bucurandu-se anual de un real succes. In fiecare an dupa absolvirea cursului, mai mult de jumatate dintre participantii romani au sustinut examenul pentru Certificatul ACI si au obtinut rezultate foarte bune, unii dintre acestia chiar cu distinctie.

Cursul se adreseaza dealerilor, personalului operational, auditorilor, managerilor de risc si ofiterilor de conformitate, care trebuie sa stie bine limba engleza si sa aiba cunostinte de baza in domeniu (piata monetara, foreign exchange, derivative, principii de risc etc.).

Subiectele tratate in cadrul acestui curs sunt urmatoarele:

- Modalitati de calcul ale ratei dobanzii

- Piete monetare

- Schimb valutar

- Contracte forward-forward, contracte forward pe rata dobanzii (Forward Rate Agreements) si contracte swap si futures pe piata monetara

- Principiile de risc

- Codul Model - Codul ACI  cuprinzand reguli de conduita profesionala si cele mai bune practici in dealing

Trainer  al cursului de pregatire pentru Certificat de Dealer ACI va fi Jean-Pierre Doumont, Managing Director si Official Senior Expert in cadrul companiei Doumart Consulting din Luxembourg.

Este absolvent de Master in Stiinte Economice FNDP Namur si UCL LLN, obtinut in 1980. Pana in 2002, ca director al companiei europeane de servicii financiare si brokeraj Carl Kliem S.A., domnul Doumont a avut responsabilitati de dezvoltare, de formare si de management.

In prezent, este consultant independent, in special pentru ATTF Luxembourg, si gestioneaza o companie de consultanta si de investitii. De asemenea, participa la proiecte de dezvoltare ale companiei Consultis S.A. Luxembourg ca partener asociat.

Examenul consta intr-o lucrare cu durata de doua ore, ce va acoperi urmatoarele  subiecte:

1.    Modalitati de calcul al ratei dobanzii        5 intrebari        5 puncte

2.    Piete monetare                    5 intrebari        5 puncte

3.    Calculul pietelor monetare            5 intrebari        5 puncte

4.    Schimb valutar                    10 intrebari        10 puncte

5.    Calculul schimbului valutar            5 intrebari        5 puncte

6.    Contracte forward-forward, contracte forward pe rata dobanzii (Forward Rate Agreements) si contracte swap si futures pe piata monetara
                        10 intrebari        10 puncte
7.    Optiuni                        5 intrebari        5 puncte

8.    Principiile de risc                5 intrebari        5 puncte

9.    Codul Model - Codul ACI  cuprinzand reguli de conduita profesionala si cele mai bune practici in dealing            30 intrebari        30 puncte

    Scor total maxim                            80 puncte

Nivelul general de trecere este 60% (48 puncte), presupunand ca este obtinut scorul minim pentru fiecare subiect. Exista un scor minim de 50% pentru Codul Model si de 40% pentru fiecare dintre celelalte subiecte.

Calificative

Suficient     60%

Merit         70-79,99%

Distinctie     80% si peste

Cursul se desfasoara in limba engleza, in doua sesiuni: prima sesiune 26-29 aprilie 2010, orele 9-17; a doua sesiune 25-28 mai 2010, orele 9-17.

Taxa de participare este de 1.100 euro/participant la cursul din ziua platii si trebuie achitata pana la data de 24 martie 2010. Persoanelor care sustin examenul si sunt declarate admise pana pe 19 iulie li se restituie jumatate din taxa de inscriere la examinare care, orientativ, este de 325 dolari + TVA. Ultima data de inscriere - 8 martie 2010.

Plata se va face in lei in contul Institutului Bancar Roman, numarul RO07 BRMA 0700 0708 9470 0000 deschis la Banca Romaneasca - SMB (pe ordinul de plata va rugam sa specificati numele cursantilor).

Inscriere si detalii pot fi obtinute la sediul IBR sau la telefon 021-327.48.93 si 0748-886.846 - Maria Plaisanu maria.plaisanu@ibr-rbi.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#institut, #bancar, #roman, #ibr, #cursuri, #management, #active, #pasive , #stiri Banca Romaneasca