Nita: Vreau sa vad bancile ca ofera pachete pentru IMM-uri

Marti, 17 Februarie 2009, ora 15:01
1824 citiri
Nita: Vreau sa vad bancile ca ofera pachete pentru IMM-uri

Bancile ar trebui sa fie mai ingaduitoare cu firmele la plata ratelor, a declarat, astazi, ministrul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, adaugand ca sistemul bancar este inchistat si nu este flexibil cu ceea ce se intampla pe piata.

 

"Bancile ar trebui sa fie mai ingaduitoare cu plata ratelor, nu este niciun dezastru daca bancile ar reesalona plata ratelor pe un an sau un an si jumatate. Sistemul bancar este inchistat si nu este flexibil cu ceea ce se intampla pe piata", a spus Nita, intr-o conferinta de presa organizata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, relateaza Mediafax

El a aratat ca Guvernul a luat mai multe masuri pentru sprijinirea firmelor, amintind capitalizarea Eximbank si a CEC Bank, precum si crearea unui fond de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri, dar bancile in continuare sunt reticente in a acorda credite.

"Asteptam si un pachet de masuri din partea bancilor. Vreau sa vad si eu o banca romaneasca sau cu capital strain sa puna pe masa un pachet pentru IMM-uri. O banca care nu mai acorda credite, ce Dumnezeu face, pazeste sediul ala frumos?", a afirmat Nita.

El a precizat ca asteapta de la bancile cu care colaboreaza ministerul un pachet de criza. Ministrul IMM-urilor a aratat ca cele mai afectate companii in urma crizei financiare sunt cele din domeniul constructiilor si industriei. "Aceste sectoare sunt foarte importante pentru contributia la PIB, dorim sa compensam scaderea acestor sectoare cu comertul si serviciile, dar incercam sa aplicam masuri fiscale pentru a incuraja constructiile si industria", a spus Nita.

Printre masurile fiscale, Nita a amintit neimpozitarea profitului reinvestit si introducerea impozitului forfetar. Intrebat daca ministerul de profil are o situatie a falimentelor IMM-urilor din ultima perioada, Nita a aratat ca nu exista o asemenea statistica, dar ca majoritatea falimentelor sunt declansate de stat si nu la cererea intreprinzatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#bancar, #banci, #credite, #criza, #imm, #masuri, #nita, #pachete, #sistem , #stiri Banca Romaneasca