Prima Casa: Banca Romaneasca a pre-aprobat 450 dosare

Marti, 24 Noiembrie 2009, ora 13:00
3122 citiri
Prima Casa: Banca Romaneasca a pre-aprobat 450 dosare

Banca Romaneasca a aprobat sau pre-aprobat circa 450 de dosare de credit in cadrul programului "Prima Casa", care insumeaza 17 milioane de euro, in conditiile in care institutia dispune de un plafon de 27,4 milioane de euro.

Datele se bazeaza pe informatiile furnizate de vizitatorii targurilor de profil din acest an, precum si cele acumulate online, informeaza Mediafax.

Astfel, daca in primavara 85% dintre cumparatori alegeau apartamemente care nu depaseau 100.000 de euro, in prezent numarul celor care cumpara astfel de locuinte este cu 6 puncte procentuale mai mare.

Programul "Prima Casa" a determinat o crestere importanta a cererii pe segmentul apartamentelor care se incadreaza in plafonul stabilit de stat, potrivit sursei citate.

"Scaderea preturilor a dus la o cerere mai mare chiar si in pragul psihologic de 60.000 de euro, unde avem o dublare a solicitarilor. Daca in primavara 5% dintre cumparatori alegeau apartamente sub aceasta valoare, astazi procentul este dublu. E drept ca si preturile apartamentelor au scazut, insa cea mai mare influenta a avut-o programul «Prima Casa»" a declarat, intr-un comunicat, managerul general al portalului imobiliar, Razvan Muntean.

La polul opus, in cazul apartamentelor scumpe, care depasesc 150.000 de euro, doar 2% dintre cumparatori isi permit asemenea locuinte.

Pe tipuri de locuinte, cei mai multi cumparatori s-au orientat catre apartamentul la bloc. Astfel, peste 80% dintre cei care au devenit proprietari in toamna lui 2009 au ales sa locuiasca la bloc, fata de 85% in primavara.

"La capitolul tip imobil nu se inregistreaza miscari notabile. Scaderea preturilor i-a facut pe unii sa se gandeasca mai mult la achizitia unei case in dauna unui apartament, insa variatia este destul de mica, cresterea cererii de case/vile fiind de doar 3%", sustine Muntean.

Potrivit Imopedia, cel mai afectat segment al pietei imobiliare ramane cel al terenurilor, unde piata este blocata in conditiile in care tranzactiile sunt aproape inexistente.

"Dupa ce ani la randul a fost cea mai speculata piata, cu triplari de preturi de la un an la altul, acum piata terenurilor are cel mai mult de suferit. Nimeni nu vinde, nimeni nu cumpara. Criza domneste linistita in aceasta zona. Doar 1% dintre cumparatorii din piata imobiliara se orienteaza spre terenuri", a mai spus reprezentantul portalului imobiliar.

Referitor la tipul de finantare, peste 50% dintre cumparatori achita cash, iar 35% au optat pentru creditul prin programul Prima Casa, mai arata Imopedia.

#banca, #casa, #imprumut, #prima, #romaneasca , #stiri Banca Romaneasca